San Francisco

Volkswagen dobio rok za ispravku prevare

AutoMoto / Flash | 26. 02. 2016. u 14:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u San Franciscu je dao Volkswagenu rok od mjesec dana da dostavi plan o popravci motora u svojim dizel automobilima koji su opremljeni uređajem za lažiranje vrijednosti ispušnih plinova.

Naime, sudac Charles Breyer je, na saslušanju u San Franciscu, odredio 24. ožujka kao datum do kada VW i američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) trebaju dostaviti plan, prenosi Tanjug.

"Do 24. ožujka, za kada je zakazano sljedeće saslušanje u ovom slučaju, želim definitivan odgovor od Volkswagena i EPA o tome jesu li ili nisu pronašli rješenje za ova vozila, i mogu li to izvesti u tehnološkom smislu, kao i u okviru parametara koje EPA smatra prihvatljivim", izjavio je Breyer, prema transkriptima sa suđenja do kojih je došao AFP.

Zbog skandala povezanog s manipulacijama vrijednostima ispušnih plinova, Volkswagen bi se mogao suočiti s ogromnom štetom, nakon što je preko 200 vlasnika vozila marke Audija i Porsche podnijelo početkom ovog tjedna zajedničku tužbu u San Franciscu protiv njemačke kompanije.

U tužbi, VW se optužuje za ogromnu štetu nanesenu životnoj sredini i vlasnicima preko pola milijuna automobila prodanih u SAD.

VW je priznao postojanje nezakonitog "prevarantskog" softvera u svojim automobilima, koji umanjuje emisiju toksičnog azotnog oksida tijekom laboratorijskih testova. Međutim, prilikom vožnje na otvorenom putu, softver dozvoljava emisiju štetnih plinova koja je do 40 posto veća od dozvoljene.

Kopirati
Drag cursor here to close