Baterije

Volkswagen će pričekati s tvornicom u istočnoj Europi

Najozbiljniji kandidati bili su Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska, a tvornica bi trebala biti otvorena već 2027. godine.
AutoMoto / Flash | 09. 12. 2022. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) odgodio je odluku o lokaciji nove gigatvornice baterija za električne automobile u istočnoj Europi u uvjetima energetske krize i visoke inflacije, piše Hina.

Kompanija je ranije objavila kako planira diljem Europe izgraditi šest tvornica baterija koje bi s radom krenule do 2030. godine uz kapacitet od čak 240 GWh godišnje. Jedna od tvornica će sasvim sigurno biti izgrađena na istoku Europe, a druga u Španjolskoj.

Najozbiljniji kandidati bili su Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska, a tvornica bi trebala biti otvorena već 2027. godine.

Volkswagen je objavio kako će konačnu odluku o lokaciji donijeti u prvoj polovici iduće godine te kako ova odluka nema veze s izjavama češkog ministra gospodarstva Karela Havličeka, koji je objavio da odluku očekuje do kraja godine.

O koliko velikom poslu je ovdje riječ, dovoljno govori podatak kako Volkswagenov centar za proizvodnju baterija u Saltziggeru trenutno zapošljava 500 ljudi iz 24 države, a očekuje se kako će ukupno ulaganje iznositi oko dvije milijarde eura. Također, u skoroj budućnosti kapacitet će se udvostručiti sa startnih 20 GWh u 2025. godini, a broj zaposlenih se povećati na čak 2500 radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close