Je li moguće?

Velike hladnoće smanjuju doseg električnih vozila i do 50 posto!

Jedan od problema električnih automobila jest potrošnja baterije tijekom hladnog vremena te se po ekstremnim hladnoćama doseg vozila može smanjiti i do 50 posto.
AutoMoto / Flash | 11. 02. 2019. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polarne hladnoće koje su temperaturu u brojnim gradovima SAD-a i Kanade spustile duboko ispod nule, još su jednom ukazale na veliki problem električnih automobila i baterija. U odnosu na idealne uvjete, doseg e-vozila po niskim temperaturama može se smanjiti i za čak 50 posto, zbog čega se baterije moraju češće puniti.

Osim što je riječ o povećanom trošku, problem je i što vlasnici električnih automobila moraju pažljivije planirati put kako ne bi ostali bez energije prije nego dođu na odredište.

U razgovoru za CNBC, inženjer u General Motorsu i vlasnik električnog vozila Chevrolet Bolt EV Timothy Grewe rekao je kako doseg njegovog vozila tijekom idealnih proljetnih uvjeta iznosi čak oko 430 km, dok je tijekom nedavnih velikih hladnoća, doseg pao za oko 160 kilometara.

Slična je stvar i s ostalim električnim automobilima, a jedan od najvećih razloga za ovako veliki pad dosega jest grijanje, javlja Zimo.co.

Dok automobili s motorima s unutrašnjim izgaranjem za zagrijavanje koriste toplinu koja nastaje radom motora, za zagrijavanje električnih vozila koristi se baterija, što dodatno troši njen kapacitet.

Također, na doseg i trošenje baterije utječe i paljenje svjetala na vozilima, odmrzavanje prozora, zagrijavanje sjedala i slično, dok je po vrućim ljetnim danima veliki potrošač klima u automobilu.

Sve navedeno, dakle, utječe na doseg i kilometre koje e-vozila mogu napraviti s jednim punjenjem baterije tako da je često, ovisno o vremenskim uvjetima, daj doseg ipak manji.

Grewe kaže kako se baterije treba "tretirati isto kao i ljude" jer su litij-ionske baterije najučinkovitije na temperaturama koje odgovaraju i ljudima – ako su temperature previsoke može doći do pregrijavanja koje utječe na životni vijek baterija, dok je "po hladnom vremenu smanjen protok energije i brže se gubi kapacitet".

Također, hladnoća utječe i na brzinu punjenja – iako je vrijeme punjenja električnih baterija sve kraće zahvaljujućim brzim punjačima, na stanici za punjenje i dalje ćete provesti više vremena nego na benzinskim postajama, a to je vrijeme tijekom hladnog vremena još duže.

S obzirom na to da većina stručnjaka automobilskog tržišta očekuje da će tijekom sljedećeg desetljeća električna vozila zavladati cestama diljem svijeta, do tada će se problemi s baterijama morati riješiti ili barem poboljšati, kako bi se izbjegle situacije u kakvima su se našli vlasnici električnih automobila u SAD-u tijekom proteklog mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close