'ko voli, nek' izvoli

Ukoliko ste zainteresirani, otvorene su prednarudžbe za leteće automobile

AutoMoto / Flash | 02. 03. 2017. u 07:17 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dubai želi vidjeti autonomne leteće taksije u upotrebi do ljeta ove godine, dok je nizozemska kompanija PAL-V otvorila prednarudžbe za prvi komercijalni leteći automobil na svijetu. Kad se to dogodilo i zašto nas uporno žele staviti u zrak?

Konzultirajte se s bilo kojom knjigom koja je prije nekoliko desetljeća pokušala procijeniti kako će budućnost u kojoj mi trenutno živimo izgledati i saznat ćete da je uz hranu koja više podsjeća na Apaurine najviše pažnje bilo usmjereno prema letećim automobilima, piše Dnevnik.hr.

Leteći automobili oduvijek su iz nekog razloga bili predstavljani kao neki iznimno napredan komad tehnologije koji će učiniti svijet ljepšim mjestom, kao da je sasvim u redu ideja da se onim ljudima koji doista ne bi trebali imati dozvolu za upravljanje vozila cestom uruči nešto što, zaboga, leti iznad naših glava. Nazovite nas staromodnima i zatvorenima za nove opcije, ali stvarno nam je teško vidjeti način na koji bi leteći automobil kao koncept ikada mogao zaživjeti u značajnijoj mjeri. Samo se sjetimo koliko toga danas očekujemo od automobila.



Vozilo koje mora biti dovoljno lagano i istovremeno čvrsto, stabilno na cesti dok pritom nosi masivan letački mehanizam na krovu, uz zadovoljenje estetskih zahtjeva i to sve za prihvatljivu cijenu vrvi od kompromisa.

No, pokušaja je itekako bilo. Skoro svake godine slušamo priče o letećim automobilima popraćene uglavnom računalnim simulacijama koje pokazuju taj utopijski svijet u kojem se s posla vraćamo uz samodopadni pogled na obične smrtnike koje stoje u gužvi… da, ovo je doista jedna od onih stvari koje je možda bolje ostaviti u mašti. A toga navodno ima napretek u Nizozemskoj, vjerojatno je nešto u zraku… Zemlja koja prilično uspješno zaobilazi auto-industriju ako ne računamo maloserijske sportske automobile dom je tvrtke PAL-V, koja je pet godina nakon demonstriranja prvog uspješnog leta svojeg Libertyja odlučila otvoriti prednarudžbe i time iskazati nadu u uspješan početak lansiranja proizvoda na tržište.



Liberty je svojevrsna trokolica s mehanizmom potrebnim za letenje uredno spakiranim na krovu kada nije u upotrebi. Kada zatreba, moguće ga je rasklopiti u desetak minuta čime se automobil transformira u rotokopter, odnosno žirokopter s rotorom koji se okreće slobodno u struji zraka, dok motor pokreće propeler koji pogoni letjelicu prema naprijed. Na tlu je sposoban razviti maksimalnu brzinu od 160 km/h i prevaliti 1315 kilometara s punim tankom, dok mu je u zraku brzina neznatno viša, ali se radijus kretanja smanjuje na 500 kilometara. Cijena ovisi o izvedbi, pa tako osnovni Sport stoji 400.000 dolara, dok je opremljeniji Pioneer skuplji za 200.000 dolara.


 

Kopirati
Drag cursor here to close