Inicijativa

Udar na male auto-škole

AutoMoto / Flash | 06. 03. 2017. u 10:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi smo čuli da grupa vlasnika onih najvećih auto-škola preko veza koje imaju namjerava da 'progura' izmjenu i dopunu Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače, koje bi ugasile i do 80 posto njihove konkurencije u BiH", rekao je za Nezavisne novine Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosti prometa RS.

Naime, banjalučke novine navode kako bi, ukoliko bi broj auta i instruktora koje svaka auto-škola mora imati bio povećan s dva na četiri, skočile cijene polaganja vozačkog ispita, kandidati bi čekali po pola godine na ispit, a država bi izgubila znatna sredstva jer bi se oko 200 auto-škola zatvorilo.

Prema tvrdnjama sugovornika Nezavisnih, radi se o vlasnicima velikih auto-škola iz Zenice, Doboja i jednim manjim dijelom iz Banja Luke, koji gledaju svoje interese.

''To ne ide nikome u prilog, ni državi ni građanima. Ovako imamo više gospodarskih subjekata koji plaćaju porez i doprinose, te republičke i komunalne pristojbe. Naravno, to ne bi bilo dobro ni za buduće kandidate i vozače koji bi bili prinuđeni da idu kod istih ljudi bez obzira na to kako rade i koliko obuka košta. U bivšoj zemlji kada je bilo nekoliko auto-škola kandidati su čekali po pola godine da izađu na polaganje", objašnjava Jaćimović.

Iznio je primjer iz Švicarske gdje kaže njegov rođak ima auto-školu s jednim vozilom i njim kao instruktorom.

"Njemu je kanton samo odredio koliki broj kandidata može imati i ništa više. To nigdje u svijetu nema da se određuje broj vozila i instruktora", objašnjava Jaćimović.

Dragan Panić, predsjednik Skupštine auto-škola RS, također je protiv toga da prođe spomenuta inicijativa.

"Mi smo stava da je povećanje nepotrebno, da neće ništa dobro donijeti, jer ako vi date nekome monopol, tu se gubi kvaliteta i otvara mogućnost za svakakve radnje. Panika je među budućim kandidatima, te među vlasnicima malih auto-škola", kaže Panić.
Čitavu priču o povećanju broja automobila i instruktora, između ostalog, pokrenuli su u Asocijaciji auto-škola BiH, iz koje kažu da je tako nešto potrebno.

"Mi smo se obraćali svim relevantnim institucijama s ovom inicijativom, u većini odgovor nismo ni dobili. Naš je prijedlog da se norma poveća na tri vozila i tri instruktora, a ne na četiri, kako se špekulira", kažu u Asocijaciji.

Dodaju da su se na taj korak odlučili jer "u BiH trenutno ima veliki broj auto-škola u kojima se bave nečasnim radnjama".

"Imate slučajeve gdje radi samo jedan čovjek s jednim automobilom, a ovamo je na firmu naveo auto nekog od obitelji, dok je drugi instruktor na papiru često čovjek koji je odavno u mirovini. Ne plaćaju doprinose, a rade i zarađuju isto kao i oni koji pošteno rade", kažu iz Asocijacije.

U vezi s ovom tematikom iz Ministarstva komunikacija i prijevoza BiH kažu da stupanjem na snagu novog zakona o prometa mnogi pravilnici će biti revidirani i unaprijeđeni.

"Velika većina pravilnika će biti usklađena s novima zakonom i zbog toga će biti formirane radne grupe, koje će raditi na reviziji pravilnika moguće i toga. Naravno na sve promjene će moći izravno utjecati i građani kroz javne konsultacije koje će biti organizirane", kažu u ovom ministarstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close