Glavni grad se guši

U Sarajevu od nedjelje zabranjeno kretanje automobilima sa parnim brojem

AutoMoto / Flash | 24. 12. 2016. u 16:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Na području Kantona Sarajevo u nedjelju od 7 sati bit će dozvoljen promet samo za vozila sa neparnim registarskim tablicama", potvrdio je za Klix.ba ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić.

Lukić je kazao da je danas održan sastanak Operativnog stožera te da je upravo potpisao odluku o proglašenju treće epizode uzbune.

"Jedna od mjere je ograničenje upotrebe motornih vozila po sistemu par-nepar. Sutra od sedam sati to ograničenje stupa na snagu prvo za vozila sa parnim brojem, a onda u narednim danima u ponoć će se mijenjati na neparne", rekao je Lukić.

Dodao je da će takva ograničenja trajati sve dok traje ovakva situaciju te da sutra od sedam sati voze samo neparna vozila na području Kantona Sarajevo.

U prijevodu to bi značilo da zabrana važi za sva vozila čija registarska oznaka završava brojevima 0, 2, 4, 6, 8, a da od ponoći zabrana se odnosi na neparne brojeve.

Zabrana se odnosi i na vozila registrirana u inozemstvu. Što se tiče stranih registracija koja završavaju na slovo, a ne na broj, odluka Operativnog stožera Vlade KS primjenjivati će se na način da će se zadnji broj, dakle broj prije slova, uzimati kao mjera.

Ova mjera ne odnosi se na vozila policije, ministarstva obrane, javnog gradskog prijevoza, komunalnih poduzeća i vozila sa diplomatskim tablicama te hitnih intervencija (hitna pomoć, Civilna zaštita, vatrogasci), kao i na vozila za opskrbu lijekovima i namirnicama.

"Kazne za pravne osobe koja se ne budu pridržavala odluke o prometu vozila po principu par-nepar iznosit će od 1.000 do 5.000 KM dok će fizičke osobe biti kažnjavana novčanom kaznom od 500 do 1.000 KM", potvrdio je za Klix.ba resorni ministar Čedomir Lukić.

Ovakav potez Vlade KS uslijedio je zbog sve većeg prekoračenja dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM 10. 

Prema propisima koji su na snazi u BiH gornja dopuštena granica je 50 mikrograma što je dvostruko više u usporedbi s ekološkim standardima koji su na snazi u Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close