0,5 promila

U Francuskoj alkotest obavezan!

AutoMoto / Flash | 02. 07. 2012. u 06:34 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Francuskoj je na snagu stupio zakon prema kojem vozači moraju, u obveznoj opremi, imati uređaj za alkotest, inače im prijeti novčana kazna. A novi zakon vrijedi i za one koji su na proputovanju kroz tu zemlju.

U prometnim nesrećama na francuskim cestama godišnje pogine oko 4000 osoba, a glavni je uzrok vožnja u alkoholiziranom stanju. Stoga je bivša vlada odlučila uvrstiti alkotest u obveznu autopremu. Vozači će, dakle, sami provjeravati imaju li u krvi više od dopuštenih 0,5 promila alkohola.

Alkotest moraju imati svi vozači, pa i oni koji su na proputovanju kroz Francusku. Inače će od 1. studenoga plaćati 11 eura kazne.

No alkotest, koji se može kupiti u većim trgovinama, ljekarnama i na graničnim prijelazima, nije nabavila većina vozača. U Francuskoj ih proizvode tek dvije tvrtke pa ih trenutačno nema dovoljno za tako veliko trište. Prosječna cijena im je od 1 do 2 eura.

Svi novi automobili u Francuskoj imat će ugrađen uređaj za alkotest koji neće dopuštati uključivanje motora ima li vozač u krvi više alkohola negoli je dopušteno. Za sve ostale automobile takvi će uređaji biti obvezni od 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close