Unija

60 milijardi eura uloženo u električna vozila

Njemačka je dobila najveći komad od 40 milijardi eura, uglavnom iz grupacije Volkswagen (VW) i Tesle, koji je najavio i otvaranje pogona u Berlinu.
AutoMoto / Flash | 27. 05. 2020. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija u 2019. godini osigurala je ulaganja u iznosu od 60 milijardi eura u proizvodnju električnih vozila i baterija, što je 19 puta više nego u 2018, pokazuje nova analiza Europske federacije transporta i okoliša, prenosi Anadolija.

Prema izvještaju briselske neprofitne organizacije poznatije kao Transport i okoliš (T&E) industrija i vlade u Europi su se obavezali će osigurati 3,5 puta više ulaganja na proizvodnju električnih vozila i baterija nego Kina, vodeći se strategijom za smanjenje vozila sa emisijom karbon dioksida.

T&E je navela da bi trebala nadogradnja investicija u proizvodnju električnih vozila i baterija kako bi EU i mjere na nacionalnom nivou nakon COVID-19 mogle pomoći pogođenoj automobilskoj industriji.

Propisano je da bi te mjere trebale podržati zeleni oporavak davanjem prioriteta proizvodnji električnih vozila i poticajima za kupovinu kako bi se potaknula prodaja automobila sa nultom emisijom, posebno u voznim parkovima korporacija, taksi službi i rent a cara.

Prema izvještaju, Njemačka je dobila najveći komad od 40 milijardi eura, uglavnom iz grupacije Volkswagen (VW) i Tesle, koji je najavio i otvaranje pogona u Berlinu.

“Češka je dobila 6,6 milijardi eura, također zahvaljujući VW-u, koji planira proizvesti 75 potpuno električnih modela širom svijeta do 2029. godine“, navodi se u izvještaju T&E-a.

Dodaje se da je Italija prošle godine osigurala 1,75 milijardi eura investicija od kompanije Fiat, dok su Francuska, Švedska i Velika Britanija dobili od proizvođača automobila oko milijardu eura.

Španjolska je dobila gotovo 300 milijuna eura od Opela, a Hrvatska 80 milijuna eura od Hyundaija i Kije.

“Strategija EU za smanjenje vozila sa emisijom CO2 usredotočila je misli proizvođača i vlada na ulaganje 60 milijardi eura u električna vozila i baterije i konačno smanjila zaostatak za Kinom. Uspjeh na ovom tržištu sada je europska industrijska politika”, rekao je Saul Lopez, menadžer za e-mobilnost u T&E-u.

Kopirati
Drag cursor here to close