Novo poglavlje u povijesti automobilske industrije

Tvrtka Bugatti Rimac službeno krenula s radom

Rimac Grupa bit će najveći dioničar Bugatti Rimca s 55 posto udjela. Mate Rimac će zadržati svoj udio u Rimac Grupi na 35 posto, Porsche je na 22 posto, Hyundai Motor Group na 11 posto i ostali ulagači na 32 posto.
AutoMoto / Flash | 02. 11. 2021. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porsche, Bugatti i Rimac su započeli novo poglavlje u povijesti automobilske industrije. Za manje od četiri mjeseca nakon objave je pokrenut jedan od najuzbudljivijih kolaborativnih projekata u toj industriji.

Sjedište zajedničkog poduzeća Bugatti Rimac će biti u Svetoj Nedelji (Hrvatska). Njegov izvršni direktor će biti pionir električnih hiperautomobila Mate Rimac, osnivač i šef Rimac Automobila.

Porsche AG igra snažnu ulogu strateškog dioničara. U Nadzornom odboru su zastupljeni generalni direktor Oliver Blume i zamjenik izvršnog direktora i glavni financijski direktor Lutz Meschke. Dioničari kompanije će biti Rimac grupa (55%) i Porsche AG (45%). Pod okriljem zajedničkog poduzeća, brendovi Bugatti i Rimac Automobili će nastaviti djelovati kao neovisni brendovi i proizvođači te zadržati svoje proizvodne pogone u Zagrebu i Molsheim-u i njihove prodajne kanale.

Prethodni izvršni direktor Bugattija, Stephan Winkelmann, se povukao s ove pozicije 31. listopada 2021. Winkelmann se koncertira na svoju ulogu predsjednika Lamborghinija.

"Ovo spajanje je savršeno rješenje za sve strane. Zajedno ćemo stvoriti automobilsku kompaniju visokih performansi", kaže Oliver Blume.

"Uspjeli smo pozicionirati tradicionalni Bugatti brend s njegovom karizmom za budućnost, stvarajući vrijednost. Bugatti utjelovljuje fascinaciju i strast. Rimac posjeduje veliku inovativnu snagu i tehnološke vještine. Zahvaljujemo Stephanu Winkelmannu na njegovom velikom angažmanu. Uradio je odličan posao", kaže Blume.

Pored Mate Rimca, novi menadžerski tim uključuje i prethodnog menadžera proizvodnje i upravnog direktor Bugatti Automobila, Christophea Piochona. Piochon postaje glavni operativni direktor zajedničkog poduzeća. On će nastaviti uspostavljenu proizvodnju u alzaškom Molsheimu, čiji su perfekcionizam i izvrsnost u dizajnu i izradi poznati širom svijeta.

Larissa Fleischer će biti glavni financijski direktor. Donedavno je bila zadužena za kontrolu u Porscheu u oblastima digitalizacije i razvoja novih poslovnih modela.

Emilio Scervo, koji je ranije bio glavni inženjer u McLarenu, preuzima poziciju glavnog tehnološkog direktora.

"Uvjeren sam da smo pronašli pravu mješavinu iskustva i znanja, inovativne snage i timskog duha za menadžment", kaže Lutz Meschke.

- Zbog toga sam veoma optimističan. I pošto mi je projekt veoma važan, nastavit ću ga blisko i strastveno podržavati i ubuduće.

Unutar Porschea, formiranje zajedničkog poduzeća je nazvano "Operation Rush".

"U skladu s ovim imenom je sve na kraju urađeno vrlo brzo“, kaže Lutz Meschke. Porsche se pridružio poduzeću Rimac kao partner 2018. godine i stalno je širio svoju predanost. „Naš strateški lanac ulaganja se sada uspješno završava. U početku smo morali proći kroz mnogo teških uvjeravanja na mnogim mjestima.

Na kraju je trebalo svladati i posljednje organizacijske prepreke. Tim u Zagrebu, Molsheimu, Wolfsburgu i Stuttgartu je radio izuzetno naporno i sigurno će novu kompaniju voditi ka svijetloj budućnosti", kaže Meschke.

Za budućeg izvršnog direktora, Mate Rimca, pokretanje zajedničkog ulaganja Bugatti Rimac je još jedan veliki korak – samo deset godina nakon što je njegov start-up osnovan u garaži.

"Čast mi je voditi ovo novo spajanje i započeti nesumnjivo uspješno, revolucionarno i uzbudljivo novo poglavlje za sve strane", kaže Mate Rimac.

"Teško je naći bolju kombinaciju od poduzeća Rimac i Bugatti. Rimčevi i brzi operativni procesi i vještine elektrifikacije savršeno nadopunjuju Bugattijevu izuzetnu tradiciju i umijeće izrade. Očekujte neke zaista izvanredne projekte u budućnosti."

Sjedište poduzeća Bugatti Rimac se nalazi u Svetoj Nedelji kod Zagreba. Preseljenje u novi kampus Rimac, koji je trenutno u izgradnji, je planirano za 2023. godinu. Ovdje će također biti i zajedničko istraživanje i razvoj poduzeća Bugatti Rimac.

2.500 tisuće zaposlenika će raditi na površini od 200.000 kvadratnih metara, koja vrijedi 200 milijuna eura. Istovremeno, kao i do sada, svi Bugatti modeli će se proizvoditi u tvornici u Molsheimu. Radna mjesta su time dugoročno osigurana. Zajedničko poduzeće Bugatti Rimac počinje s oko 435 zaposlenika, od kojih oko 300 radi u Zagrebu i oko 135 u Molsheimu (Francuska). S ovom postavom će dva jaka brenda, Bugatti i Rimac, zadržati svoju snagu i proširiti se.

Kopirati
Drag cursor here to close