Japanski proizvođač

Toyota zadržala vodeću poziciju u autoindustriji i povećala vodstvo nad VW-om

Japanski proizvođač automobila je precizirao da je prodaja iznosila 10,5 miliona vozila u 2021., uključujući i one povezanih kompanija Daihatsu Motors i Hino Motors.
AutoMoto / Flash | 28. 01. 2022. u 10:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toyota je objavila u petak da je njena prodaja vozila porasla za 10,1 posto prošle godine, što je čini najvećim proizvođačem automobila na svijetu drugu godinu zaredom i još više udaljava od najbližeg rivala Volkswagena.

Japanski proizvođač automobila je precizirao da je prodaja iznosila 10,5 milijuna vozila u 2021., uključujući i one povezanih kompanija Daihatsu Motors i Hino Motors.

Volkswagen je u istom razdoblju isporučio 8,9 milijuna vozila, što je pet posto manje nego 2020. i najniži prodajni rezultat u posljednjih 10 godina.

Proizvođači automobila bili su primorani da smanje proizvodnju jer je nedostatak čipova tijekom pandemije koronavirusa poremetio lance nabavke, pojačavajući konkurenciju za ključnu komponentu među proizvođačima potrošačke elektronike.

Međutim, japanska kompanija je prebrodila pandemiju bolje od većine drugih proizvođača automobila jer je njeno domaće tržište, Japan i dijelovi Azije, manje pogođeno od Europe.

Toyota, koja će objaviti zaradu za treći kvartal 9. veljače, navela je da će ona vjerojatno biti manja od ciljane proizvodnje od devet milijuna vozila u poslovnoj godini koja se završava 31. ožujka, zbog poremećaja povezanih s COVID-19, javlja Reuters.

 

Kopirati
Drag cursor here to close