Musk može slaviti

Teslin Model Y najprodavaniji je automobil na svijetu

Ovo su podaci jedne marketinške kompanije i nisu sto posto točni te ipak postoji mogućnost da Model Y ipak nije najprodavaniji na svijetu u prvom kvartalu.
AutoMoto / Flash | 26. 05. 2023. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elon Musk sredinom prošle godine rekao je kako očekuje da će u 2023. godini najprodavaniji automobil na svijetu biti Teslin Model Y. Iako je do kraja godine ostalo još dosta vremena, ako ćemo se voditi po poslovici “po jutru se dan poznaje”, čini se kako bi se njegova najava mogla pokazati točnom.

Naime, prema podacima koje je objavio stručnjak za automobilsku industriju Felipe Muñoz iz marketinške kompanije JATO Dynamics, u prvom kvartalu ove godine upravo je Model Y zauzeo prvo mjesto na globalnom tržištu te postao najprodavaniji automobil na svijetu, prenosi Zimo.

Treba naglasiti kako je izvještaj po kojem je Model Y proglašen najpopularnijim baziran na kombinaciji podataka kompanije JATO s 53 tržišta, službenim podacima i procjenama za 31 drugo tržište te za procjene za ostatak svijeta tako da njihovi podaci ne prikazuju u potpunosti točne brojke.

A prema tim podacima, tijekom prvog tromjesečnog razdoblja Tesla je prodala više od 267 tisuća komada Modela Y. To je porast od skoro 70 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane, dosadašnji lider na tržištu, Toyotina Corolla zabilježila je pad prodaje od skoro 30 posto na kineskom tržištu i 10 posto na tržištu SAD-a.

Broj prodanih Corolla nešto je veći od 256 tisuća komada tijekom prvog kvartala i bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za ovim vozilom do kraja godine i hoće li ipak prestići Model Y.

Nakon Corolle treći najprodavaniji model je Toyota Hilux (125 tisuća prodanih komada), zatim slijede RAV4/Wildlander (211 tisuća) i Camry (166 tisuća).

S obzirom na to da svi ovi podaci nisu sto posto točni, jasno je kako ih treba uzeti s određenom dozom opreza. Na Teslaratiju tako kažu kako je Corolla pogotovo popularna na tržištima u razvoju tako da je moguće da je Toyotin automobil i dalje najprodavaniji na svijetu.

No ove brojke ipak pokazuju kako je popularnost Modela Y sve veća te se kako za Muskovim SUV-om vlada velika potražnja koja bi se mogla nastaviti i dalje pa bi prvi put u povijesti jedan električni automobil mogao biti na vrhu po prodaju vozila tijekom jedne godine.

Kopirati
Drag cursor here to close