Autonomna vožnja

Tesla pod istragom zbog moguće prijevare oko mogućnosti Autopilota

Tvrdili su da je njihova tehnologija autonomne vožnje na pragu razine 5, da je njihova tehnologija sigurnija od čovjeka za upravljačem, no stvarnost je pokazala nešto drugo.
AutoMoto / Flash | 10. 05. 2024. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke savezne vlasti pokrenule su istrage o Tesli i upornim tvrdnjama te tvrtke o mogućnostima njihovih automatiziranih sustava vožnje. Prema Reutersu, i američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ), i američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC), istražuju Tesline tvrdnje u vezi s njegovom tehnologijom automatizacije vožnje.

DOJ ispituje potencijalnu prijevaru sumnjajući da je Tesla obmanjivala potrošače o stvarnim mogućnostima svoje tehnologije autonomne vožnje. Istovremeno, SEC provodi istragu o sumnji u prijevaru s vrijednosnim papirima, usredotočujući se na to jesu li Tesline izjave ulagačima točne.

Fokus tih istraga vrti se oko Teslinih sustava autopilota (AP) i potpuno samostalne vožnje (FSD). Unatoč tome što se reklamira kao sigurnija alternativa ljudskim vozačima, Tesline operativne smjernice i dalje zahtijevaju od korisnika da zadrže praktičnu kontrolu nad upravljačem i drže pogled na cesti, javlja Zimo.

Iako je klasificirana kao automatizacija razine 2, Tesla je optužena da implicira da je njihova tehnologija na rubu postizanja razine autonomije 5. Isto tako, njihov nedavni pokušaji rebrandinga u FSD Supervised, nije rezultirao značajnim funkcionalnim poboljšanjima.

Nedosljednost u slanju poruka potrošačima potaknula je pogrešne predodžbe o pouzdanosti AP i FSD, pridonoseći nizu nesreća i smrtnih slučajeva. Američka Nacionalna uprava za sigurnost u prometu (NHTSA) identificirala je Teslino slabo nadziranje vozača kao uobičajeni čimbenik u ovim incidentima, zbog čega je kompanija morala nadograditi i poboljšati sustav u svojim vozilima prošle godine. Američki regulatori su sada zabrinuti zbog Tesline očite lakoće u vraćanju na ranije verzije softvera za pomoć u vožnji i nastavljanja zlouporabe istog.

Dok su navedene istrage u ranoj fazi, američke vlasti su prvenstveno usredotočene na prikupljanje informacija. Potencijalne posljedice za Teslu i njezinog šefa, Elona Muska, i dalje su neizvjesne. Prethodni SEC-ov postupak protiv Muska rezultirao je značajnom kaznom od 20 milijuna dolara. Međutim, osim financijskih kazni, opseg navedenih istraga naglašava ozbiljnost situacije, s dalekosežnim implikacijama na Teslinu budućnost i Muskov položaj u automobilskoj industriji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close