Bali

Svjetski dan Vespe

Ovo je prvi put da je ovaj događaj organiziran van Europe.
AutoMoto / Flash | 12. 06. 2022. u 11:08 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni vozači Vespe iz cijelog svijeta okupili su se u subotu na otoku Bali, u Indoneziji, kako bi obilježili Svjetski dan vespe.

Ovo je prvi put da je ovaj događaj organiziran van Europe. Program je otvoren 9. lipnja, nakon čega je uslijedio niz manifestacija održanih u petak i subotu.

U sklopu obilježavanja, organizirani su glazbeni nastupi, nastupi plesača i talk show. Dani Vespe se tradicionalno organiziraju u europskim zemljama, a ovo je prvi put da je održan u jednoj azijskoj zemlji.

Članovi Vespa kluba i njeni ljubitelji iz cijele Europe i šire okupili su se na najvećem i najpoznatijem događaju ove vrste u svijetu.

Događaj ima za cilj da obitelji "Vespa kluba" pruži mjesto za susrete, uspostavi i održi prijateljstva.

Dani vespe će se održati i u Portugalu od 30. lipnja do 3. srpnja.

Anadolija / Svjetski dan Vespe

Nastanak Vespe inspirirali su mali motocikli koje su u Drugom svjetskom ratu saveznici bacali padobranom na sjeveru Italije, da bi poslužili u borbi protiv Nijemaca.

Kreator Vespe, odnosno najzaslužniji za njen nastanak je Enrico Piaggio, koji je odlučio dizajnirati motocikl prikladan za kretanje po oštećenim i srušenim talijanskim gradovima. Prvi takav motocikl registriran je 1946. godine, a Piaggio joj je dao ime Vespa.

Prvo javno predstavljanje Vespa je doživjela 1946. na milanskom sajmu dizajna, a izazvala je val kreiranja sličnih vozila diljem svijeta.

Vespa je godinama bivala sve popularnija i popularnija pa je postala fenomen moto svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close