Priroda, tromost....

Što je uzrokovalo prometnu katastrofu kod Kaknja

AutoMoto / Flash | 26. 02. 2017. u 12:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu je zbog aktiviranog klizišta u mjestu Donji Tičići i izlijevanja većih količina vode na kolnik, potpuno obustavljen promet na autocesti A-1 Kakanj - Zenica (oba smjera), kao i na regionalnoj cesti R-445 Kakanj – Zenica. Naime, tunel dužine 2.800 metara kroz koji je trebala teći rijeka Ribnica, piše Avaz, morao je biti zatvoren.

Ostalo je nedovršeno 40 metara tunela, a velika akumulacija vode koja se pojavila zbog klizišta, uzrokovala je probijanje tunela. Također, trebao je biti urađen tehnički objekt, takozvani brzotok, koji bi na izlazu iz Tičića bio spojen s propustom ispod regionalnog puta, a dalje s propustom ispod autoputa. Međutim, to nije urađeno.

Kako piše Avaz, projektom je predviđeno da voda prolazi ispod obje ceste, u rijeku Bosnu, propust na regionalnoj cesti bio je zatvoren betonskom pločom, s obzirom na to da se čekalo da se uradi brzotok.

Dakle, klizište i nedovršen tunel, kao i brzotok, uzrokovali su jučerašnju katastrofu, piše Avaz. Inače, kompletan tunel, brzotok i puštanje vode kroz tunel i brzotok ispod ceste trebali su biti završeni krajem srpnja ove godine.

Podsjetimo,  direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak u razgvoru za N1 prokomentirao je jučer izlijevanje vode iz akumulacije mrkog rudnika "Kakanj'', govoreći kako su im ranije nudili pomoć.

"Trenutno nikome ne prijeti opasnost, što je najvažnije. Šteta je velika. Ja sam govorio rukovodstvu rudnika da ove stvare moraju riješiti ranije, sedam dana nisu uspjeli iscrpiti ni litar vode iz umjetnog jezera. Nudili smo im svoju pomoć, ali imali su uvijek neku svoju fiks ideju koja je rezultirala ovim", kazao je Solak.

Kasim Alajbegović, direktor RMU "Kakanj" rekao je za N1 da je probijen propust ispod komunikacija i da voda teče kroz propust.

"Vodostaj rijeke je tijekom noći porastao i vidjeli smo jutros da cjevovodi ne mogu izdržati jer je naglo došlo do prodora vode", kazao je za N1 direktor RMU "Kakanj". On je u ponedjeljak najavio da će doći do ispumpavanje vode, ali...

"Razgovarali smo i pregovarali, ali postrojenja nisu bila spremna i kompletirana. Jučer smo dobili ponudu, a danas su trebali ljudi izaći na teren, međutim ovo je sve promijenilo", objasnio je Alajbegović.

Dodao je da radnici trenutno pokušavaju "zapriječiti protok vode na ulazu u tunel".

"Pokušavamo velikim komadima kamena i betona zapriječiti protok vode ili ga smanjiti, a pumpanje vode je neizbježno i mi idemo u tom pravcu", zaključio je Alajbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close