Političari u panici

Sporni software ugrađen i u Audije Q5, Q7, A6, A8 i VW Touarega

AutoMoto / Flash | 02. 11. 2015. u 20:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka Agencija za zaštitu okoliša danas je objavila kako je Volkswagenova prijevara s lažiranjem emisija štetnih ispušnih plinova iz automobila s dizelskim motorima proširena i na neka luksuzna SUV vozila. Otkrili su kako je sporni softver koji utječe na iskazane emisije štetnih plinova VW ugradio i u velike, 3-litrene dizelske motore koji se ugrađuju u skupocjene terence VW-a, Audija i Porschea, piše USA Today.

Tako se ovim otkrićem još deset tisuća vozila priključilo brojci od gotovo pola miljuna VW-ovih automobila koji krše propise o dopuštenim emisijama plinova. Prema istraživanju Agencije za zaštitu okokišta, ovi modeli ispuštaju do osam puta više dušikovog oksida no što je dopušteno.

Među tim vozilima su i VW Touareg, Porsche Cayenne, Audi Q5, Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8 i A8L. Svi oni su opremljeni 3,0-litrenim dizelskim motorom.

U skandalu koji je prošlog mjeseca tresao VW pokazalo se kako su sporni 1.6 i 2.0-litreni dizelski motori, u koje je bio ugrađen softver za prikrivanje stvarne količine emisije štetnih plinova. Agencija za zaštitu okolišta protiv Volkswagena je podignula optužnicu u kojoj navode kako je proizvođač u tem motore, proizvedene između 2009. i 2015. godine, ugradio sofrver koji prilikom testiranja kontrolira rezultate emisije ispušnih plinova. Na taj način prikazali su niže vrijednosti emisije od onih koji nisu u skladu sa strogim američkim propisima. Količina emisije dušikovih oksida je u uvjetima stvarne vožnje na cesti, tvrdi regulatorna agencija, i do 40 puta viša od vrijednosti zabilježenih na ekotestu, čime je proizvođač ozbiljno ugrozio zdravlje građana.

 

Kopirati
Drag cursor here to close