Uštede su velike!

Španjolci grade ceste od otpadnog papira

Stari papir koji se ne može reciklirati spaljuje se i zatim koristi kao površina ceste. Pepeo je po čvrstoći sličan cementu, a dobiva se na način koji je ekološki prihvatljiviji
AutoMoto / Flash | 02. 08. 2021. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ceste su obično izrađene od asfalta ili betona: tvari koje imaju dosta velike emisije CO2 tijekom proizvodnje. Projekt Paperchain u Španjolskoj ispituje mogu li se ceste graditi i od otpadnog papira.

Stari papir koji se ne može reciklirati spaljuje se i zatim koristi kao površina ceste. Bez obziira na proces spaljivanja, tehnologija omogućuje mnogo manju emisiju CO2. Pojedini dijelovi španjolske autoceste već su pokriveni ovim materijalom kod mjesta La Font de la Figuera, piše RevijaHAK.

Pepeo je po čvrstoći sličan cementu, a dobiva se na način koji je ekološki prihvatljiviji.

Korištenje papira moglo bi uštedjeti između 65 i 75 posto emisija CO2. Zato Acciona, tvrtka koja stoji iza ovog patenta, želi proširiti uporabu svog proizvoda i izvan španjolske. Naravno, i stoga što od ovoga posla planira dobru zaradu.

Prvi cilj tvrtke je proširiti se diljem Španjolske. Time bi se moglo uštedjeti do 18.000 tona cementa godišnje.

Izgradnja cesta u blizini Valencije jedan je od tri modela projekta Paperchain. Cilj projekta je pretvoriti otpad iz europske industrije celuloze i papira u nove resurse.

Kopirati
Drag cursor here to close