Golf VIII i Octavija

Softverski problemi zaustavili isporuke Golfa i Škode

Volkswagen je bio primoran tijekom proteklog vikenda obustaviti isporuke novih modela Golfa VIII i Škode Octavije zbog problema koji su primijećeni u njihovim računalima.
AutoMoto / Flash | 18. 05. 2020. u 20:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen je protekloga vikenda zaustavio tek prije nekoliko dana otvorene proizvodne linije Golfa i Škode, nakon što je otkriven propust u softveru koji se s tim automobilima isporučuje.

Isporuke Golfa osme generacije i Škode Octavije kupcima su privremeno obustavljene dok se problemi ne riješe.

Portal Autocar je dobio službenu izjavu iz Volkswagena u kojoj stoji da je rutinska interna kontrola pokazala kako je problem u prijenosu podataka unutar računalnih sustava automobila.

Točnije, podaci ne dolaze iz softvera glavne kontrolne jedinice do “online” kontrolne jedinice OCU3. Kao rezultat prekida te komunikacije događa se prekid rada sustava eCall, koji je zadužen za ostvarivanje poziva hitnim službama u slučaju nepredviđenih situacija poput prometnih nesreća.

Sustav eCall (emergency call) obvezan je u svim novim vozilima unutar EU od ožujka 2018. godine, pa je njegovo nefunkcioniranje ozbiljan, ne samo sigurnosni, nego i regulatorni problem za Volkswagen.

Za sada se čini kako softversku zakrpu za ovaj problem neće biti moguće izraditi do druge polovice lipnja, pa bi osim koronakrize i ovaj slučaj mogao imati ozbiljne posljedice po Volkswagenove poslovne rezultate.

Dodatno, moguće je da će kompanija morati povući i određeni broj vozila proteklih tjedana već isporučenih s ovim softverskim problemom.

Neki mediji prenose i da je osim Golfa 8 i Škode Octavije isti problem primijećen i u još dva modela ovog koncerna. U pitanju su Seat Leon i Audi A3, čije isporuke su također, navodno, zaustavljene.

Kopirati
Drag cursor here to close