Aktivirana klauzula

Silverstone prekida ugovor sa Formulom?

AutoMoto / Flash | 12. 07. 2017. u 05:42 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasnici Silverstonea, Britanski klub trkaćih vozača (BRDC) aktivirao je klauzulu o raskidu ugovora o održavanju utrke Formule 1 za VN Velike Britanije.

Taj potez znači da bi se posljednja utrka na Silverstoneu mogla održati 2019., ali je BRDC optimističan kako bi mogli ispregovarati drugačiji aranžman ugovora.

Nakon nekoliko mjeseci razmatranja, BRDC je zaključio da si ne mogu priuštiti održavanje utrke u trenutnoj situaciji jer je sigurno da će gubiti novac u budućnosti, piše GP1.

Ponajviše zbog pet posto pristojbe koje šefovi VN Velike Britanije trebaju platiti. To je značilo da je pristojba na prava sa 11.5 milijuna funti u 2010., skočila na 16.2 milijuna u 2017.

Do 2026., kada je trebala biti zadnja godina ugovora, pristojba bi iznosila 25 milijuna funti.

Predsjednik BRDC-a John Grant kaže kako je ovakva odluka razumna.

“Ova odluka je donesena jer nije financijski održiva za nas kako bi imali VN Velike Britanije pod trenutnim ugovornim obvezama. Imali smo gubitke od 2.8 milijuna funti u 2015. i 4.8 milijuna funti u 2016., a očekujemo i slične gubitke ove godine. Dostigli smo točku kada više ne možemo dopustiti da nam strast za sportom upravlja glavama. Time ne bi riskirali samo budućnost Silverstonea i BRDC-a, već i cijelog britanske motosport zajednice koja ovisi o nama,” rekao je Grant.

U BRDC-u se nadaju da bi otkazivanjem ugovora mogli doći do svježeg dogovora sa novim vlasnicima Formule 1 i kako bi mogli osigurati održavanje utrke iza 2019.

“Želim biti jasan da, iako smo aktivirali klauzulu, potpuno podržavamo promjene koje Liberty radi kako bi poboljšao iskustvo Formule 1. Naša nada je da se dogovor još može postići i da možemo osigurati financijski odriživu budućnost VN Velike Britanije na Silverstonu u narednim godinama,” zaključio je Grant.

Kopirati
Drag cursor here to close