barcelona

Seat za odabrane uzvanike prikazao novi model Seat Arona

AutoMoto / Flash | 28. 06. 2017. u 08:30 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seat je za odabrane uzvanike u Barceloni napravio prvo prikazivanje modela Arona. Službena premijera očekuje se tijekom rujna na salonu automobila u Frankfurtu, dok se dolazak u domaće prodajne salone najavljuje za početak 2018. godine.

Nakon redizajniranog Leona i nove Ibize ovo je treći model prikazan ove godine, a ujedno i drugi i sve rastućem segmentu SUV automobila. Tijekom iduće godine očekujemo i dolazak najvećeg modela u ovoj klasi. Model Arona, koji će se proizvoditi isključivo u Martorellu - pogonu s najvećim proizvodnim kapacitetima u Španjolskoj - imat će ključnu ulogu za Seat jer će jačati imidž marke i poticati prodaju, piše portal AMS.



Arona prvi je Seatov model u A0 segmentu kompaktnih crossover vozila. Dolazi uz sve sustave potpore za vožnju i infotainment sustave koje vozači znaju i vole iz drugih Seat modela poput sustava Front Assist, automatske regulacije razmaka (ACC), Stop&Go sustava (u kombinaciji sa sustavom ACC i automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG), potpore za kretanje uzbrdo, sustava za prepoznavanje umora, senzora za kišu i glavna svjetla, multikolizijske kočnice, sustava ulaska i pokretanja bez ključa KESSY, precizne i visokokvalitetne kamere za vožnju unatrag, vrhunskog 8-inčnog crnoga dodirnog zaslona na instrumentnoj ploči te bežičnog punjača s pojačivačem mobilnog signala. Arona također opcijski nudi upozorenje na promet straga (Rear Traffic Alert), sustav prepoznavanja mrtvog kuta (Blind Spot Detection) te potporu upravljanja pri parkiranju (Park Assistance System) koja se odnosi kako na bočno tako i na okomito parkiranje.



Arona je dugačka 413,8 cm, što je za 7,9 cmm više od nove Ibize. Međutim, stvarna razlika očituje se u njezinoj visini jer je Arona viša za 9,9 cm. Stoga Arona ne nudi samo veći razmak od tla za offroad pustolovine već i povećanu unutrašnju visinu vozila sprijeda i straga te prije svega veći prtljažnik, čiji kapacitet iznosi 400 litara.

Druga je važna značajka obloga sjedala, koja je za 5,2 cm viša te koja ima dvije prednosti: s jedne je strane položaj vožnje povišen radi bolje preglednosti nad prometom; s druge je strane ulazak i izlazak iz vozila znatno olakšan. Putnička sjedala također su povišena za 6,2 cm. Unutrašnja visina vozila povećana je za 3,7 cm sprijeda te za 3,3 cm straga. Položaj ovjesa povisio se za 1,5 cm, a vjetrobransko je staklo postavljeno u izraženijem okomitom položaju no kod modela Ibiza, zbog čega se unutrašnjost doima prostranijom.



Glavni preduvjet za značajna poboljšanja u pogledu prostranosti i dinamičnog ponašanja predstavlja najnovija tehnologija Volkswagen koncerna, platforma MQB (modularna poprečna platforma, njem. Modularer Querbaukasten). Platforma MQB A0 jamči veću fleksibilnost tijekom proizvodnje, robusniju implementaciju te kreiranje različitih modela s različitim vrstama karoserije unutar istog segmenta.

U okviru iste temeljne platforme također je moguće postići različite konfiguracije međuosovinskog razmaka. Promjenama u proizvodnu liniju u Martorellu na novu platformu MQB A0, zahvaljujući čemu je Seat prva tvrtka unutar Volkswagen koncerna koja se koristi ovom tehnologijom.



Arona sadrži sustave Apple CarPlay, Android Auto i Mirror Link, dok u pogledu zvučnih sustava sadrži opcijski BeatsAudio sa 6 vrhunskih zvučnika, 300-W 8-kanalnim pojačalom te subwooferom u prtljažniku. Poput modela Leon, Ateca i Ibiza, Arona nudi varijante opreme Reference, Style, FR i Xcellence.

Ambijentalno LED osvjetljenje u unutrašnjosti s dvije boje (crvenom i bijelom) te 2-zonski klima-uređaj s filtrom Aircare također su značajke dostupne za model Arona, dok će s prednje strane vozila trokutasta glavna svjetla i njihova atraktivna boja te izvrsna jačina osvjetljenja novi model Arona učiniti itekako prepoznatljivim. Sa stražnje su strane vozila stražnja svjetla također izvedena u LED tehnologiji, a zahvaljujući njihovoj dvostrukoj izvedbi doprinijet će povećanju vizualne širine vozila. Varijanta opreme FR uključuje ovjes s dva modusa te Seat Drive Profile s četiri modusa: Normal, Sport, Eco i Individual. Kako bi se postupak opremanja Arone pojednostavnio, opcijska oprema grupirana je u pakete.



Cjelokupna ponuda motora posjeduje sustav izravnog ubrizgavanja, turbokompresor te automatski start-stop sustav. Kupci će birati između tri benzinska motora koji su mahom opremljeni aluminijskim blokom motora. Prvi je 3-cilindrični 95 KS 1,0 TSI motor, koji je povezan sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Zatim se nudi isti motor, no sa snagom od 115 KS, koji se isporučuje sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG.

Treći je motor novi, 4-cilindrični 150 KS TSI motor s tehnologijom aktivnog isključivanja cilindara, a koji je ekskluzivan za varijantu opreme FR te je povezan sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. U pogledu dizelskih motora tu je učinkoviti i pouzdani 1,6 TDI motor sa snagama od 95 i 115 KS. Verzija sa 95 KS može se povezati s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 7-stupanjskim DSG mjenjačem, a verzija sa 115 KS sa 6-stupanjskim mjenjačem. Naposljetku će se sredinom 2018. godine lansirati 90 KS 1,0 TSI motor koji je pogonjen na stlačeni prirodni plin (CNG).

Kopirati
Drag cursor here to close