odsustvo duha

Sarajevski vozači su poremećeni i izvan kontrole

AutoMoto / Flash | 06. 11. 2014. u 09:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sarajevski vozači su potpuno izvan kontrole i oni su stopostotni krivci za sve prometne nesreće koje su se dogodile u posljednje vrijeme'', kazao je za Agenciju Fena ministar prometa Kantona Sarajevo Jusuf Bubica.

''To možemo svrstati samo u odsustvo duha i poremećaj umnih sposobnosti za upravljanje motornim vozilima'', kazao je.

Bubica je naveo da Ministarstvo prometa KS-a nema direktan utjecaj na prometne nesreće koje se događaju u glavnog gradu BiH.

Također je naglasio da nijedna nesreća nije uzrokovana nedostatkom prometne signalizacije ili loše prometnice, već greškom vozača.

Ono što Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo može uraditi da se poboljša sigurnost prometa jeste postavljanje videonadzora na glavna raskrižja.

''To neće riješiti problem učestalih nesreća, ali siguran sam da će povećati stupanj sigurnosti u glavnom gradu BiH'', kazao je za Agenciju Fena ministar MUPKS-a Nermin Pećanac.

Naveo je kako je u devetomjesečnom izvještaju zaključeno da Ministarstvo nije zadovoljno stanjem sigurnosti u prometu, ističući da druge institucije, direkcija za ceste i ministarstva prometa na svim razinama koje su dužne osigurati sigurnost, nisu uradili svoj dio posla.

''Često se ljudi bune kada policija vrši kontrole. Tisuće građana vozi pod utjecajem alkohola, a kod mnogih smo pronašli i vatreno oružje, što opravdava policijske kontrole'', naglasio je ministar MUPKS-a.

Istaknuo je kako je još početkom 2013. godine pokrenuo inicijativu o izmjeni Kaznenog zakona FBiH, a što bi značilo strože kažnjavati vozače koji voze iz "obijesti", jer su analize pokazale da veliki broj vozača vozi pod utjecajem alkohola ili droge čime predstavljaju realnu opasnost za sigurnost javnog prometa.

Pećanac je kazao kako su protiv takvih vozača pokrenuti prekršajni postupci koji nisu adekvatna sankcija.

''Ovakvo ponašanje treba tretirati kao kazneno djelo. Mnogi nisu prihvatili moju izjavu da se tim vozačima doživotno treba oduzeti vozačka dozvola, ali kad se nešto dogodi, svi imaju mišljenje o tome, a nitko ništa ne radi'', zaključio je ministar MUPKS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close