< EURO 3

Sarajevo: Zabrane u prometu zbog zagađenosti zraka

AutoMoto / Flash | 24. 12. 2015. u 20:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je Plan interventnih mjera zbog prekomjerne zagađenosti zraka.

Novom mjerom zabranili su kretanje automobila čiji motori imaju normu manju od EURO 3 uz pojačane kontrole Ministarstva unutarnjih poslova.

Ovo se ne odnosi na vozila inspekcije, Ministarstva obrane, javnog gradskog prijevoza, komunalnih preduzeća, hitne pomoći, vatrogasace te diplomatska vozila.

Zabranjen je promet za teretna motorna vozila, ukupne težine veće od tri i po tone, izuzev u periodu od 10 do 15 sati i od ponoći do šest sati ujutro.

Od ovoga su izuzeta vozila javnog gradskog prijevoza javnih komunalnih poduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode.

Za sva postrojenja za sagorijevanje snage veće od jednog megavata, koja koriste čvrsta goriva i teška ulja za zagrijavanje, izdato je upozorenje da smanje produkciju toplotne energije za minimalno dva stupnja.

Podsjetimo, kantonalne vlasti u srijedu su donijele oduku o prekidu nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Sarajevu, odgovarajući na kritike građana i ekoloških udruga zbog pasivnog odnosa prema sve većem zagađenju zraka koje ugrožava zdravlje ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close