Concept_One

Rimac u Ženevi predstavlja proizvodnu verziju električnog super automobila

AutoMoto / Flash | 22. 02. 2016. u 17:06 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rimac Automobili nakon godina razvoja i nekoliko proizvedenih prototipova konačno predstavlja proizvodnu izvedbu svog električnog bolida. Stvoren oko ideje da električni automobil može biti brži, ali i prilagodljiviji, agilniji i zabavniji od svog konvencionalnog konkurenta, Concept_One je vrhunac u kratkoj, ali izgleda vrlo plodonosnoj povijesti tvrtke iz zagrebačkog susjedstva.

Ono bitno je da ovaj automobil nije nastao kao prilagodba klasičnog sportaša hibridnom ili električnom pogonu, već je iz temelja razvijan sa idejom da ima čisto električni pogon. A to se pokazalo kao prednost davši dosta slobode u razvoju same arhitekture vozila.

Negativna strana također postoji, a to je vjerojatno izlet u nepoznato i posljedična nemogućnost primjene postojećih rješenja.

Ready for Geneva Motor Show? Rimac Automobili is unveiling the production version of Concept_One in Geneva next week....

Posted by Rimac Automobili on Monday, 22 February 2016


Konkretno, pogon čini četiri elektromotora s permanennim magnetima postavljenih u središnjici pogonskih osovina. Proizvodna izvedba raspolaže sa ukupno 800 kW/1088 KS i 1.600 Nm, gdje je ipak ključan R-AWTW (Rimac All Wheel Torque Vectoring) sustav koji putem brojnih senzora optimizira raspodjelu momenta za svaki kotač, i tako 100 puta u jednoj sekundi. Posljedica je dosad neviđena upravljivost, stoji u priopćenju. Četiri su modaliteta rada, od comforta do drifta, prenosi Index.hr.

Druga bitna tehnološka novost je sustav baterija sastavljen od 8.450 ćelija, svih individualno nadziranih i upravljanih putem kućnog kontrolnog modula. Sposobne su u ubrzanju isporučiti do 1 MW snage, ali i apsorbirati čak 400 kW u fazi kočenja (do -0.6g).

Vjerujući kako model doista raspolaže rečenim mogućnostima točka na i bili bi podaci kako Concept_One postiže 100 km/h za 2,6 sekundi, na 200 km/h je nakon 6,2 sekundi, dok će 300 km/h postići za nevjerojatnih 14,2 sekundi.

Automobil koji će biti izložen, odnosno finalno izdanje je četvrta iteracija projekta začetog u vrijeme osnivanja tvrtke. Stoga ne čudi što je automobil u potpunosti dovršen, a veseli i da se ovaj puta posvetila veća pažnja ergonomiji, kao i samom dizajnu interijera uređenom u visokom tonu.

I na kraju recimo kako će Concept_One biti proizveden u svega osam primjeraka. Najavljena cijena od oko 800.000 EUR na koncu nije bitna. Pokaže li se sve rečeno istinitim, a vozilo pouzdanu, za cijenu se neće ni pitati. U suprotnom bit će to još jedan projekt za zaborav, jer tržište super sportskih automobila ne prašta.

Kopirati
Drag cursor here to close