Suludi projekt

Rimac otkrio jedan od prvih projekata: Radili smo 90 dana i noći

Rimac navodi kako su 90 dana i noći radili na potpuno novom konceptu vozila s potpuno drugačijim principom upravljanja i pogona.
AutoMoto / Flash | 09. 03. 2021. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot / Samovozeći automobil

Mate Rimac na Facebooku je objavio zanimljivu priču o jednom projektu koji su radili na samim počecima, kako bi njegova firma uopće mogla preživjeti.

Radi se o, kako pišem famoznom samovozećem autu koji su razvili još 2013., dok je u firmi bilo desetak zaposlenih.

"Krenuli smo raditi za jednu njemačku firmu iz koje su nam svoju viziju budućnosti rekli - usmeno, bez ikakvih specifikacija", napisao je Rimac.

Piše kako je prije susreta s njima mislio da je autonomna vožnja neinteresantna i da nije previše razmišljao o konceptu mobilnosti kao usluge.

Pročitajte još

"Kupac je htio da razvijemo i izradimo prototip na temelju njihove ideje. Kvaka je bila da sve to moramo napraviti unutar 90 dana jer inače im rezervacija budžeta za projekt propada i ide u "drugu kasu" (big corporate jezik za "nećemo vas platiti ako ne odradite nešto što je gotovo nemoguće")", piše Rimac.

Navodi kako su 90 dana i noći radili na potpuno novom konceptu vozila s potpuno drugačijim principom upravljanja i pogona, piše Jutarnji.hr.

Rimac je objavio i video čuda koje su sastavili.

Video: Dostava ćevapa bez Muje

"Cilj je bio pokazati kako bi budućnost mobilnosti mogla izgledati. Auto naravno nije sam vozio nego je imao joystick za upravljanje između sjedala i daljinski za potrebe ovog demonstracijskog videa", piše Rimac.

Kaže i kako je taj auto, s obzirom na budžet, vrijeme, znanje i veličinu ekipe koju su imali na raspolaganju, nešto na što je danas ponosan i što mu je otvorilo oči u kojem smjeru bi trebala/mogla ići budućnost individualne mobilnosti.

"Eto, s takvim stvarima smo na početku opstajali. Krpali smo kraj s krajem i često kasnili sa svojim obvezama, ali smo opstali. Danas firme s manje od ovog prototipa dižu stotine milijuna Eura fundinga, ali tada je bilo drugo vrijeme. Koliko god se osam godina čini malo, zapravo se, bar u našoj industriji, sve totalno promijenilo", piše Rimac.

Kaže i kako su radili na hrpi sličnih projekata i da će možda pokazati i još neke od njih.

Jučer je, inače, objavljeno da je Porsche dodatno povećao svoje ulaganje u Rimac Automobile, povećavši svoj udio u vlasništvu tvrtke na 24%. Radi se o dodatnih 70 milijuna eura koje su uložili u Rimčevu tvrtku.

Kopirati
Drag cursor here to close