Prodaja

Rekord Toyote

AutoMoto / Flash | 08. 05. 2015. u 08:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski proizvođač automobila Toyota objavio je kako je profit u poslovnoj godini zaključno s ožujkom uvećan 19 posto na rekordnih 2,17 bilijuna jena (18,1 milijardu dolara), zahvaljujući slabom jenu i snažnoj tražnji u Sjevernoj Americi usprkos nizu povlačenja vozila.

Najveći svjetski proizvođač vozila nadmašio je prethodnu prognozu neto profita od 2,17 bilijuna jena, dok se za tekuću poslovnu godinu prognozira rast zarade na 2,25 bilijuna jena, prenose Nezavisne novine.

Prihodi kompanije su istovremeno porasli šest posto na 27,23 bilijuna jena (227 milijardi dolara) iako je manje vozila prodano širom svijeta. Toyota je na globalnoj razini u poslovnoj 2014/15. prodala 8,97 milijuna automobila.

Predsjednik kompanije Akio Toyoda rast profita pripisuje povoljnim deviznim tečajevima i program smanjenja troškova, koji su poništili negativne faktore kao što su smanjen obujam prodaje i rastući izdaci, uključujući investicije u jačanje konkurentnosti.

Prodaja u Sjevernoj Americi i Europi je porasla, dok je u Aziji smanjena, prije svega u Japanu čija je vlada prošle godine podigla porez na promet prvi put u posljednjih 17 godina, što je ukočilo domaću potrošnju.

Kopirati
Drag cursor here to close