Problemi

Razvoj Appleova automobila ne ide prema planu

Apple je ponovno pomakao interni plan predstavljanja svog automobila kojeg sad ne trebamo očekivati prije 2026. godine.
AutoMoto / Flash | 07. 12. 2022. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prve glasine o Appleovom automobilu koji se razvija pod kodnim imenom Project Titan pojavile su se još 2014. godine, kada su dizajneri krenuli s prvim nacrtima.

Tijekom godina na mreži smo mogli pročitati različite informacije - od onih da je Apple odustao, odnosno pauzirao ovaj projekt, zatim se govorilo da razvijaju samo autonomnu tehnologiju pa do toga da razvijaju autonomni automobil koji neće imati volan, niti papučice gasa i kočnice, već će njime upravljati isključivo računalo.

Posljednje informacije ipak govore o manje ambicioznom projektu, ali i o tome kako je Apple ponovno odgodio planirani datum predstavljanja.

Dok se ranije govorilo o 2025. godini, sada se govori o 2026., no nitko se ne bi trebao iznenaditi ako se razvoj dodatno produži i predstavljanje dodatno odgodi prema kraju ovog desetljeća, javlja Zimo.

Što se autonomije tiče, Apple Car (što je jedno od potencijalnih imena automobila) trebao bi imati neke opcije koje će omogućiti da u određenim situacijama, poput vožnje autocestama, računalo preuzme kontrolu nad upravljanjem, no općenito bit će napravljen kako bi se njime upravljalo kao i svim drugim današnjim automobilima, s volanom i pedalama za gas i kočnicu.

Dok je Apple svih ovih godina iznimno uspješan na tržištu potrošačke elektronike s uređajima poput iPhonea, iPada, Apple Watcha i drugima, analitičari automobilske industrije, nakon prvih glasina kako Cook kreće u osvajanje ovog tržišta, upozoravali su kako ova industrija ima neka svoja pravila kojima će se Apple morati prilagoditi te da pred njima stoje puno veći izazovi u odnosu na one na koje su navikli.

Da su bili u pravu možemo vidjeti po tome što je Apple više puta mijenjao planove i što se razvoj odužio.

Također, spomenimo da kompanija ima problema i s razvojem još jednog potpuno novog uređaja koji pripremaju - naočala za proširenu i virtualnu stvarnost čija je prodaja trebala početi početkom sljedeće godine, no zbog problema sa softverom odgođena je za drugu polovicu 2023.

Kopirati
Drag cursor here to close