Nedostatak repromaterijala

Rat u Ukrajini koči i bh. autoindustriju

U jednoj od najvećih kompanija u BiH koja proizvodi dijelove za autoindustriju kažu da je 80 posto sirovine koju koriste u proizvodnji porijeklom iz Rusije.
AutoMoto / Flash | 08. 04. 2022. u 07:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog stanja u Ukrajini, automobilska industrija u Europi suočena je s nedostatkom repromaterijala. Osjeti se to u ovoj industriji i u Bosni i Hercegovini koja zapošljava više od 10 tisuća radnika.

"Ima tu više razloga. Nije samo nedostatak poluprovodnika i čipova. To jeste osnovni razlog smanjenje proizvodnje u autoindustriji, ali kroz koronu su pokidani lanci snabdijevanja, a što je još isto tako važno da su ostali repromaterijali cijene povećane i za 40 do 50 posto", kazao je Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore RS.

Video: Nedostatak repromaterijala u autoindustriji zbog rata u Ukrajini

U jednoj od najvećih kompanija u BiH koja proizvodi dijelove za autoindustriju kažu da je 80 posto sirovine koju koriste u proizvodnji porijeklom iz Rusije. Problem su premostili ugovaranjem sa europskim i kineskim kompanijama, ali na isporuku sada moraju čekati od tri do šest mjeseci.

"Autoindustrija u BiH ima problem u dijelu koji se tiče proizvodnje dijelova od samog čelika, dok proizvođači koji rade na bazi proizvoda od obojenih legura još nisu toliko osjetili novu krizu u auto industriji, tim više što su lanci dobavljača definitivno prekinuti sa dalekim istokom sa Kinom, tako da su njihove narudžbe u Europi dosta povećane tako da na neki način da se taj zastoj na neki način kompenzira povećanim narudžbama zbog prekinutih lanaca dobavljača", ističe Armin Hodžić, koordinator Gospodarskog razvoja autoindustrije FBiH.

Automobilska industrija u BiH zapošljava oko 11. 000 radnika i sudjeluje u izvozu sa više od 900 milijuna KM. Trenutni problemi ne bi trebali ugroziti radna mjesta, ali problem će se usložniti ukoliko ovakva situacija potraje.

"Za sada nisu ugrožena ukoliko imate mogućnost da prelijevate dijelove radnika ako vam je širi spektar proizvodnje. Međutim, ona preduzeća koja su isključivo vezana za autoindustriju moraće tražiti neka rješenja , da li u nekim novim proizvodima, nekoj preraspodjeli", dodao je Ćorić.

Prema nekim prognozama, oporavak autoindustrije mogao bi se očekivati tek krajem 2023. godine, piše Bhrt.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close