Zarađivao više

Prvi čovjek Nissana pred otkazom

U priopćenju se navodi da je istraga pokrenuta poslije dojave da je Ghosn godinama krivotvorio izvještaje o svojoj zaradi.
AutoMoto / Flash | 19. 11. 2018. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik japanskog automobilskog giganta "Nissan" Carlos Ghosn uhićen je povodom navoda da je odgovoran za financijske malverzacje. Ghosn, jedan od stubova svjetske automobilske industrije, dobit će otkaz u "Nissanu", priopćeno je poslije sastanka odbora ove kompanije.

On je optužen za "ozbiljno" kršenje financijskih propisa, uključujući neprijaviljivanje prihoda i upotrebu imovine kompanije u osobne svrhe. "Nissan" je priopćio da ne može objaviti više detalja o njegovim djelima, prenio je BBC. Kompanija je navela da je interna istraga trajala nekoliko mjeseci i da je pokrenuta poslije dojave.

Japanski mediji prenijeli su da Ghosn nije prijavio prihode od pet milijardi jena (44 milijuna dolara) u petogodišnjem periodu poslije 2011. godine. Japanske kompanije su od 2010. godine obavezne da objavljuju podatke o zaradama članova svojih uprava koji godišnje zarađuju više od 100 milijuna jena (900.000 dolara).

"'Nissan' se duboko izvinjava zbog brige koju je izazvao kod akcionara", navodi se u priopćenju i dodaje da kompanija u potpunosti surađuje sa japanskim tužiteljstvom, prenosi Srna. "Nissan" je objavio da će otkaz dobiti i član uprave Greg Kelly, koji je "duboko umiješan" u kršenje zakona.

Direktor kompanije Hiroto Saikawa rekao je da se izvinjava i da će pokušati stabilizirati situaciju i normalizirati svakodnevni rad firme.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da će država raditi na očuvanju stabilnosti "Renaulta" i njegovog saveza sa "Nissanom". Ghosn je do sada obavljao i funkcije predsjednika i direktora "Renaulta".

Kopirati
Drag cursor here to close