Maple

Prodali kineske automobile, pogasili kontakte i napustili BiH

AutoMoto / Flash | 13. 11. 2016. u 19:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije desetak godina, uslijed uvođenja strožih normi ispušnih plinova u Europskoj uniji, određena vozila su se brzo morala povući iz prodaje sa tržišta europskih država koje su tada ''svježe'' bile primljene u EU.

Među njima je bila Slovenija, na čijoj se teritoriji našao kontingent neprodanih vozila kineskog proizvođača Maple.

Jedna slovenska tvrtka je otkupila kontingent tih vozila po cijeni sekundarnih sirovina i plasirala ih na bosanskohercegovačko tržište po izuzetno niskim cijenama uz objašnjenje da su vozila namijenjena državama izvan Europske unije.

Prosječna cijena jednog modela Maplea bila je 16.000KM, dizajn je u skladu sa kineskom industrijskom politikom bio apsolutni plagijat postojećih europskih modela, dok su motori i ostale mehaničke komponente bile preuzete od Toyotinih modela iz 1990-tih godina.

''Prodali su sva auta uz priču o četverogodišnjoj garanciji, nakon čega su pogasili sve kontakte i napustili zemlju. Prije svega, radnici su ostali bez posla, a sa druge strane kupci njihovih vozila su ostali prevareni jer niko nije mogao preuzeti servisiranje tih vozila u garantnom roku'', kaže Almir Grebović, urednik portala ProAuto u razgovoru za Al Jazeera.

Aleksandar Simonović iz Sarajeva, jedan je od kupaca Mapleovog modela kojeg je novog platio 10.000 KM.

''Kao umirovljenika privukla me je cijena novog automobila koja je bila bez konkurencije niska. Nisam imao iskustva sa kineskim automobilima, niti mi je to, odakle auto potiče nešto predstavljalo. Rečeno mi je da ima Toyotinu licencu, što se na kraju ispostavilo kao netočno. Čuo sam da se predstavništvo zatvorilo, ali osim redovnih servisa nisam imao problema, tako da me taj gubitak garancije nije naročito pogodio. Jeste malo neugledan, ali služi sasvim pristojno, gdje me je odvezao dosad mi se već isplatio'', svjedoči Simonović.

Kineska automobilska industrija se još uvijek bazira na produkciji gotovih dijelova od kojih se tek pred plasman na tržište formira oblik i brend. Automobili se sklapaju, prodaju i voze bez emocija, bitno je zadovoljiti formu prijevoznog sredstva od točke A do točke B.

Osim Maplea, na našem tržištu su bili zastupljeni GVM, Geely i još nekoliko neslužbeno sklopljenih vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close