Vožnja zimi

Prilagoditi vožnju uvjetima na putu nije samo fraza

AutoMoto / Flash | 25. 01. 2013. u 16:51 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Često u službenim priopćenjima o stanju na putevima nailazimo na fraze kao što su "prilagoditi brzinu uvjetima na putu" ili "držati potrebno odstojanje". Mnogi vozači nisu svjesni važnosti ovih i sličnih savjeta, sve dok se zaista ne nađu u situacijama kada ih je neophodno primjeniti u praksi.

Zimska sezona zahtjeva daleko oprezniju i koncetriraniju vožnju od sudionika u prometu. Od loše vidljivosti, preko vlažnog i klizavog kolnika, pa do zaleđenog asfalta i puteva pod snijegom - sve su to situacije u kojima se više nego ikada treba pridržavati savjeta o sigurnoj vožnji.

Kombinacija niskih temperatura i vlažnog kolnika, pogotovo kada je put pokriven snijegom, zahtjeva poseban režim vožnje. Ovo je naročito važno na autoputu, gdje vozači po prirodi stvari osjećaju potrebu da se kreću brže, bez obzira na to kakvi su uvjeti za vožnju.

U takvim slučajevima, prilagođavanje brzine stanju podloge po kojoj se vozi i održavanje rastojanja u odnosu na vozilo ispred, prestaju biti samo fraze koje smo čuli u izvještaju auto-moto klubova, i postaju jedino moguće rješenje za sigurnu vožnju.

Iako je većina nas svjesna opasnosti koje donosi vožnja po snijegu, često ih u praksi zanemarujemo, a onda lako može doći do lančanog sudara. U situacijama kao što je prikazana na video snimku, kada je vidljivost otežana, a put djelimično zaleđen, naglo kočenje ne pomaže.

Jedini recept je sporija vožnja u nižem stupnju prenosa nego inače i držanje odstojanja koje garantira da ćete vaše vozilo u slučaju potrebe laganim i postupnim kočenjem moći na vrijeme i sigurno zaustaviti. Nažalost, ni to vam ne garantira da se nećete naći usred lančanog sudara, ako se na autoputu zateknete ispred nekog vozača sa previše "samopouzdanja" u zimskoj vožnji.

Kopirati
Drag cursor here to close