Mini bombon

Priča o Miniju: Uspjeh u neuspješnoj britanskoj automobilskoj industriji

AutoMoto / Flash | 05. 05. 2017. u 08:44 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvorni "Mini", koji je prvi put izašao 1959., ostao je u proizvodnji više od 40 godina. Nevjerojatna priča o uspjehu u prilično neuspješnoj modernoj britanskoj automobilskoj industriji.

Većinu tog vremena, najuzbudljiviji Mini od svih njih bio je Cooper. Posebno tijekom 1960-ih Mini Cooper je bio automobil zvijezda. Mini Coopers osvojio je Monte Carlo Rally četiri puta zaredom, od 1964. do 1967. godine (iako je osporavan rezultat iz 1966. godine); Oni su također osvojili utrke i druge skupove širom svijeta.



Filmske zvijezde, pop zvijezde, sportske zvijezde, svi su oni htjeli imati Mini - po mogućnosti Mini Cooper. Proizvodnja Mini Coopera prestala je 1970-ih, ali ljudi su ih i dalje željeli.

U devedesetima - nakon 17 godina - Rover (koji je tada bio vlasnik Mini marke) vratio je Mini Cooper, a novi Mini Cooperi ponovno su se odvezli s proizvodne linije. Kao i ranije, svi su ih brzo poželjeli - dokazujući da je legenda još uvijek vrlo živa!

Ipak, kada je proizvodnja starog Minia zaustavljena, to je značilo kraj linije originalnog Mini Coopera; Ali ne zadugo!



BMW, koji je preuzeo Rover, već je odlučio pokrenuti novi Mini, a time i novi Mini Cooper!
U cijelom svijetu, natjecateljski timovi očajnički su se uhvatili za jedan od novih automobila i bili prvi koji oživljavaju veliku legendu na stazi ili na skupovima. I novi Mini Cooper igrao je veliku ulogu u nekim nedavnim filmovima, poput remake "Italian Job ".



Novi obični Mini zasigurno je postigao isti komercijalni i popularni uspjeh kao i njegov prethodnik. Legenda o Miniu sad već traje više od pedeset godina, i još uvijek je jaka!

Cooper Works jedna je od nekoliko malih britanskih tvrtki koje imaju visok ugled u svijetu inženjerstva motora. Cooper Car Company je pokrenuo Charles Cooper i njegov sin John, neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Coopers tvrtka specijalizirana je za izgradnju automobila visokih performansi za utrke i motorni sport - od Formule 1 do rally automobila.

Oni su zapravo bili najveći od poslijeratnih "privatnika", malih tvrtki koje su dizajnirale i izgradile trkaće automobile za privatne pojedince. Jedan od njihovih kupaca bio je Stirling Moss, veliki prvak F1.

Kopirati
Drag cursor here to close