Na godišnjoj radzini

Preslaskom na električna vozila Amerika bi uštedjela 70 mlrd. dolara

Prelaskom na e-vozila smanjio bi se učinak stakleničkih plinova, što bi se direktno odrazilo na zdravlje ljudi.
AutoMoto / Flash | 19. 08. 2020. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Pri razmišljanju o kupovini električnih vozila treba voditi računa o više stvari poput snage baterije, dosega, vremena punjenja i slično, no za mnoge će se prvi korak odnositi na financije, tj. na cijenu samog vozila.

Električni automobili skuplji su od modela koje pokreću klasični benzinski i dizelski motori te je za malo jači model potrebno dublje posegnuti u džep.

No jedno istraživanje koje su nedavno proveli znanstvenici sa sveučilišta Northwestern iz Illinoisa pokazalo je kolike se uštede mogu ostvariti prelaskom na automobile s električnim motorima, javlja Zimo.

Kada bi tri četvrtine Amerikanaca dosadašnje automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem zamijenili s e-vozilima, godišnja ušteda iznosila bi čak 70 milijardi dolara. Ako bi četvrtina njih kupila e-vozila te bi uštede iznosile oko 17 milijardi dolara.

Zanimljive brojke nisu dobivene samo proučavanjem i usporedbom potrošnje struje električnih vozila u odnosu na benzince i dizelaše, već su znanstvenici gledali cjelokupan efekt e-vozila na okoliš i zdravlje ljudi, korištenjem dostupnih podataka o klimatskim promjenama, emisiji stakleničkih plinova te podataka o zdravstvenom stanju ljudi.

Prema podacima o emisiji plinova i energetskoj infrastrukturi iz 2014., istraživanje je pokazalo da bi se zbog vozila na struju mogla smanjiti proizvodnja 250 milijuna tona ugljičnog dioksida.

Model koji su koristili baziran je na načinu na koji kvaliteta zraka utječe na zdravlje ljudi, kao i način proizvodnje energije koje koriste električna vozila i na temelju takvih podataka izračunata je financijska ušteda koja bi se trebala ostvariti smanjenim zagađenja i emisije CO2.

Što se zdravlja tiče, smanjio bi se broj ljudi s respiratornim problemima, kao i troškovi njihova liječenja, a spriječila bi se i prerana smrt stotina do tisuća ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close