Istražili smo

Preko kojih granica u Hercegovini možete najbrže do Jadrana

Bljesak.info istražio je kuda najbrže doći do mora i koji su granični prijelazi širom Hercegovine otvoreni za međunarodni promet.
AutoMoto / Flash | 19. 06. 2019. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju donio je sa sobom Bosni i Hercegovini problem s granicom, odnosno s graničnim prijelazima, s obzirom da BiH sada izravno graniči sa EU. Taj problem je sve izraženiji u ljetnim mjesecima, kada stanovnici BiH i turisti pohrle na Jadran.

Stanovništvo u pograničnim područjima susretalo se od prvog dana s problemom prelaska granice, izdavanjem pograničnih propusnica, strožijim kontrolama pri odlasku na posao u susjednu zemlju i mnogim drugim, a najveći problem za cijelu BiH su, naravno, ljetne gužve.

Prekategorizacijom je smanjen broj graničnih prijelaza za međunarodni promet vozila, što je automatski značilo povećanje frekvencije vozila na preostalim graničnim prijelazima međunarodnog karaktera, koji infrastrukturno i tehnički nisu dorasli izazovu ove vrste.

Foto: Bljesak.info / Gužve na GP Gabela - lipanj 2019.

Najviše su to na svojoj koži osjetili stanovnici općine Čapljina, gdje je od tri tada postojeća granična prijelaza za međunarodni promet u funkciji ostavljen samo jedan - GP Doljani, koji je ''zakrčen'' tijekom cijele sezone. Prije dvije godine izvršena je prekategorizacija Graničnog prijelaza Gabela Polje, tako da je i on otvoren za međunarodni promet, no istog dana na taj granični prijelaz slile su se kolone vozila, pa je i on satima bio blokiran, a isto se nastavilo do kraja ljetne sezone.

Kako bismo vam barem malo olakšali put do mora i smanjili eventualno čekanje na graničnim prijelazima u BiH, Bljesak.info donosi vam nekoliko smjernica kojom rutom najlakše doći do pojedinih graničnih prijelaza u Hercegovini.

Granični prijelaz koji je zasigurno najlakše pronaći jeste onaj u Doljanima, koji se nalazi na samoj magistralnoj cesti M-17, a do njega ćete doći jednostavno - prateći magistralnu cestu M-17 od Čapljine prema Metkoviću. Ipak, pokušavajte izbjeći ovaj granični prijelaz, posebice vikendom, jer se na njemu zna čekati i do tri sata.

Foto: Google Maps  / Kako do Doljana

Drugi Granični prijelaz u čapljinskoj općini koji je otvoren za međunarodni promet jeste Gabela Polje. Istina, malo je teže doći do njega, ali su gužve puno manje nego na GP Doljani. Jedna od opcija jeste da na raskrižju prije ulaska u Čapljinu na magistralnoj cesti M-17 skrenete u centar grada, preko mosta dr. Franje Tuđmana, te da na drugom kružnom toku (kod Gradskog kolodvora) odaberete izlaz prema mjestu Gabela, u koje ćete stići nakon pet kilometara, a dalje trebate samo pratiti putokaz koji će vas odvesti do Graničnog prijelaza Gabela Polje. 

Druga opcija jeste da pratite magistralnu cestu M-17 do naselja Višići te da prije mosta na rijeci Krupi skrenete desno za Gabelu, a potom nastavite za Gabela Polje. Gužve ovdje su manje nego na Doljanima, ali ipak u srcu sezone u koloni treba čekati i do sat vremena.

Foto: Bljesak.info  / Kako do Gabela Polja

Oni koji odluče do Jadrana ići preko Ljubuškog, mogu to učiniti na čak četiri granična prijelaza: Bijači, Crvenom Grmu, Orahu i Zvirićima.

Do Bijače možete doći na dva načina: Jedan je da od Mostara dođete do Čitluka, a potom od Međugorja krenete prema Čapljini, da bi se u Zvirovićima spojili na autocestu, a prateći istu doći ćete do samog graničnog prijelaza, uz napomenu da ćete cestarinu platiti 1,20 KM na ovoj dionici.

Foto: Googe maps / Kako od Ljubuškog do Crvenog Grma

Drugi način jeste da od Čitluka idete u Ljubuški, gdje ćete se na ulazu u grad na kružnom toku odvojiti za Humac, a potom na sljedećem kružnom toku za Teskeru, i kroz naselje Hardomilje doći do GP Bijača.

Do Crvenog Grma ćete doći istom dionicom kao za Bijaču, samo nećete skretati za Hardomilje, nego ćete nastaviti cestom kroz Teskeru i doći do Graničnog prijelaza.

Foto: Googe maps / Kako od Ljubuškog do Bijače

Kada je u pitanju GP Orahovlje, do njega je lakše doći jer ne morate ulaziti u centar Ljubuškog, što je ruta koju vam preporučujemo. Naime, na ulazu u grad pratite tablu Vitina, a kada dođete u ovo mjesto jednostavno se spustite regionalnom cestom R422, za koju postoje oznake, i za par minuta ste na graničnom prijelazu Orahovlje.

Foto: Google Maps  / GP Orahovlje

I za kraj, granični prijelaz za koji zna veoma mali broj ljudi, a koji je prekategoriziran u granični prijelaz za međunarodni promet, jeste GP Zvirići. On se nalazi blizu Graničnog prijelaza Bijača, međutim nakon prelaska granice doći ćete u naselja Vid i Prud i metkovačkoj općini. Do njega možete doći tako što ćete se u Zvirovićima spojiti na autocestu, a onda nakon izlaska s iste ne ići na GP Bijača, nego se odvojiti za Ljubuški, ali umjesto za Ljubuški skrenuti prema Metkoviću, da biste nakon par kilometara naišli na GP Zvirići.

Foto: Google Maps  / Kako do GP Zvirići 1

Također, do ovog graničnog prijelaza možete doći na isti način kako smo opisali za GP Bijača (preko Humca i Teskere), ali se nemojte odvajati za GP Bijača nego samo nastavite pravo, prateći putokaz za Metković.

Foto: Google Maps  / Kako do GP Zvirići 2
 
Oni koji vole nešto južniju Jadransku obalu oko Dubrovnika, do svoje destinacije mogu doći i preko istočne Hercegovine. Granični prijelaz koji preporučujemo je Granični prijelaz Trebimlja - Čepikuće. Do njega ćete doći tako što ćete iz Mostara krenuti u Stolac, spustiti se u Ljubinje, nastaviti potom prema Trebinju, te se u Popovu polju odvojiti za Ravno. Na ulazu u Ravno poslije restorana i hotela ''Stanica'' skrenut ćete desno, a kad dođete do zgrade Općine Ravno skrenut ćete lijevo, odakle samo trebate pratiti cestu da biste došli do ovog graničnog prijelaza, nakon kojega ćete doći u Čepikuće, a potom dalje cestom u Slano. 
Foto: Google Maps / Kako od Ravnog do Čepikuća


Ipak, kao i prošle sezone, i ove sezone izbjegavajte Granični prijelaz Ivanica, jer je u tijeku rekonstrukcija istoga, tako da su inače kilometarske kolone još veće, pa ćete u čekanju potrošiti sate i sate. 

Kopirati
Drag cursor here to close