Luksuzni automobil

Potpuno novi Lexus NX dobiva i plug-in hibridnu verziju

Toyotin odjel za luksuzne automobile proteklog je petka predstavio svijetu svoj prvi model s priključnim hibridnim pogonom, koji bi trebao pokrenuti sasvim novo poglavlje u razvoju ove marke
AutoMoto / Flash | 15. 06. 2021. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lexus je upriličio svjetsku premijeru novog, redizajniranog modela SUV-a Lexus NX, koji donosi poboljšanja u svim segmentima – od dizajna interijera i karoserije, preko prvog ikada Lexusovog plug-in hibridnog pogonskog sklopa, pa sve do povezivosti i multimedijalnih funkcija kakve priliče modernom dobu.

Novi Lexus NX ima težak zadatak nadograditi se na velik uspjeh prethodnika, koji je u Europi prodan u čak 170.000 primjeraka u proteklih sedam godina.

Kako bi izradili ponovno vrlo privlačan i moderan SUV, u Lexusu su u novi NX ugradili čak 95% sasvim novih dijelova.

Nova je verzija 20 mm duža i šira te 30 mm većeg međuosovinskog razmaka i uz više mjesta za putnike na stražnjoj klupi. Dinamičnijem izgledu pridonose nova LED svjetla te agresivne linije sprijeda i straga.

Unutrašnjost kabine je podređena vozaču koji može funkcijama vozila upravljati tipkama na upravljaču ili putem velikog ekrana osjetljivoga na dodir.

Posebnu pozornost dizajneri su posvetili udobnosti i tišini vožnje, čemu će pridonijeti i potpuno novi, prvi za ovu marku, plug-in hibridni pogonski sklop.

Model Lexus NX 450h+ tako, kao vrh ponude, donosi ukupnu snagu od 306 KS, te mogućnost prelaska do 63 kilometra isključivo na električnu energiju.

Ispod njega smješten je “obični” hibridni model NX 350h koji je 22% snažniji od prethodnika i hvali se 10% manjim emisijama, javlja Autonet.

Dakako, u ponudi su i klasični benzinski modeli, NX 350 s 2,4-litrenim motorom od 279 KS te NX 250 s 2,5-litrenim benzincem od 199 KS. Potonja dva modela namijenjena su istočnoeuropskom tržištu.

Spomenuti prvi plug-in hibrid imat će ubrzanje od 0 do 100 km/h za nešto preko 6 sekundi, a prosječna će mu potrošnja goriva biti manja od 3 litre na 100 km. Na struju će moći voziti brzinama do čak 135 km/h.

Oba hibridna modela dolaze sa serijskim pogonom na sva četiri kotača uz kombinaciju stalno uključenog stražnjeg elektromotora i sustava upravljanja snagom Dynamic Torque Control za sigurniju i stabilniju vožnju u svim uvjetima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close