10 do 15 posto

Poskupljenje plina od travnja

"U slučaju da se isporuke plina iz Rusije nekim slučajem prekinu, naša država bi ostala bez tog energenta. To bi istovremeno značilo da i ostale zemlje koje su na Turskom toku nemaju plina.'
AutoMoto / Flash | 10. 03. 2022. u 08:40 BHRT
Cijena plina u FBiH od 1. travnja vjerovatno viša za 10-15 posto

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena plina za građane Federacije Bosne i Hercegovine od travnja će biti viša za 10 do 15 posto, izjavio je za BHT1 ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Najavio je i da će, ukoliko dođe do eventualnog prekida u opskrbi plinom, kao alternativa, u funkciju biti pušteni blok 4 i blok 5 Termoelektrane Tuzla i Kakanj. No, predviđanja su da veća poskupljenja plina tek slijede.

Opskrba Bosne i Hercegovine plinom, za sada teče bez većih problema. No, bez obzira na tu činjenicu - od travnja ponovo poskupljenje plina-

''Ono što važi za 2022. godinu za prvi kvartal, to ističe u aprilu mjesecu i mi ćemo od aprila imati vjerovatno neke nove cijene, koliko je, to nitko ne zna, može se napraviti neka projekcija. Po nekoj projekciji koja je rađena, to je za 10 do 15 posto, taj podatak sam i ja dobio'', rekao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

A ukoliko bi došlo do eventualnog prekida u isporuci plina, ministar Džindić najavio je kao alternativu puštanje u funkciju bloka 4 i 5 Termoelektrane Tuzla i Kakanj kako bismo barem imali dovoljnu količinu električne energije. O ovoj inicijativi bi, kako je najavio ministar, trebao raspravljati i federalni Parlament. Inače, kako je ranije priopćeno iz Energoinvesta, nabavne cijene plina u 2021. i početkom 2022. godine konstantno su povećavane te je samo u siječnju i prošle i ove godine cijena od isporučitelja porasla za 86 posto.

BiH nema skladište ni rezerve plina

"U slučaju da se isporuke plina iz Rusije nekim slučajem prekinu, naša država bi ostala bez tog energenta. To bi istovremeno značilo da i ostale zemlje koje su na Turskom toku nemaju plina. U tom slučaju bi postojala opcija nabavke plina iz nekih drugih izvora, ali po tržišnim cijenama koja je samo prema današnjm tržišnim ciijenama sada i do 10 puta veća", priopćio je Energoinvest.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da Bosna i Hercegovina nema skladišta ni rezervi plina. Postojale su još ranije dvije inicijative da rezervoar plina bude izgrađen u Tuzlanskom kantonu, no te inicijative u startu su odbijene. Trenutno se radi na pronalaženju treće lokacije.

''Što se tiče nove lokacije razmatramo nekoliko varijanti jedna varijanta je Kladanj a druga varijanta će biti blizu Sarajeva i još uvijek ispitujemo'', kazao je ministar Džindić.

Povećanje cijene plina se očekuju i u srpnju, poručuju stručnjaci. Naglašavaju i da Bosna i Hercegovina trenutno može kupiti samo ruski plin iz Turskog toka. Za Bosnu i Hercegovinu ruta kroz Mađarsku, više nije opcija upravo zbog spora koji se vodi na arbitražnom sudu u Cirihu, a sve zbog neispunjavanja ugovoroa o transportu plina koji je bio zaključen s mađarskim isporučiteljem do 2023. godine. Spor je vrijedan 21 milijun maraka, a mađarski isporučitelj traži naplatu svih penala.

Europa ne može bez ruskog plina

''Mi smo plin iz Mađarske dobijali od 1984. godine, nikada nije bilo problema i sad se ušlo u problem zato što je rečeno da smo bili prisiljeni zbog ucjene ruskog Gazproma da ćemo za novu 2020 godinu ostati bez plina. To apsolutno nije bilo točno, ruski partner je to predložio. Energoinvest je, ja neću ulaziti u razloge zbog čega ,ali je sve to prijavljeno Županijskom tužiteljstvu i FUP-u'', kaže Almir Bećarević - stručnjak za energetiku

Energetski konsultant Davor Štern ne isključuje mogućnost da će ukoliko se sukobi u Ukrajini nastave cijena barela doći i na 200 dolara, pa čak i više od toga.

''Europa ne može bez ruskog plina, ustvari može funckionirati ali će posljedice biti katastrofalna recesija i visoka inflacija. Uvoz ruskog plina u Europu u niovu od 40 posto se ne da ničim ne može nadomjestiti ni LNG ni plinom iz Alžira'', mišljenja je Štern, bivši ministar privrede Hrvatske i energetski konsultant.

Sve u svemu, iako nam nadležni garantiraju da će isporuka plina biti redovna i bez problema, postavlja se pitanje tko će, kada i kako zaustaviti silna poskupljenja kojima smo svjedoci posljednjih nekoliko mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close