Korisno znati

Pomoću ovih savjeta vaš automobil će lakše 'preživjeti' zimu

Ukoliko vozite automobil ili zavisite od njega na dnevnoj bazi, njegovo pravilno održavanje tijekom zime i ledenih dana može vam dosta pomoći.
AutoMoto / Flash | 14. 01. 2022. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako izdvojite malo vremena i pozabavite se svojim automobilom, uštedit ćete dosta novca, ali i svojih živaca, koji se neminovno kidaju kad god da auto neće da upali, ili još bolje, kada stane u sred ulice, tijekom mećave. Autoexclusive donosi par savjeta što sve treba da uradite kako bi svog ljubimca na četiri točka spremili za zimu i sve one dane u minusu.

U slučaju da imate naprsline na staklima, nemojte čekati ništa i odmah ih sredite. Te sitnice zimi predstavljaju veliki rizik, jer su razlike u temperaturama van vozačke kabine i u njoj drastične, što dovodi do skupljanja i širenja stakla, odnosno povećanja pukotina, sve do one točke bez povrata kada ih konačno morate u cijelosti zamijeniti. Ukoliko možete, provjerite sami da li imate takva oštećenja na svojim staklima i posjetite servis za popravku ako ona postoje. Naravno, ako je oštećenje preveliko, savjetuje vam se da odmah napravite zamjenu.

Kao što i sami znate, zamjena antifriza u automobilu trebalo bi da se obavlja svake druge godine. Ako ste zamjenu obavili prethodne godine, provjerite svoj antifriz u nekom servisu ili sami, ako posjedujete uređaj za mejrenje točke zaleđivanja. Tijekom vremena, antifriz gubi svoja svojstva, što znači da mu otpornost na smrzavanje opada – ako se kojim slučajem on zaledi, posljedice po motor su na samoj granici katastrofe.

Ogrebotine na limariji i ona mjesta koja su već pomalo korodirala su vaše slabe točke na automobilu tijekom zime, što zbog soli koja se baca po putevima, što zbog nepogodnih vremenskih uvjeta. Autoexclusive vam savjetuje da svoj automobil sredite koliko god da ste u mogućnosti. Nemojte zbog financijske nemogućnosti zanemariti ovaj dio – estetici se možete posvetiti kasnije, a sada, za početak išmirglajte problematična mjesta i zaštitite ih. Širenje korozije se mora spriječiti.

Lak automobila od soli i ostalih elemenata koje ga zapljuskuju tijekom zime možete zaštititi voskiranjem. Mnogi tvrde da se isplati dati više novca za voskiranje i da to prepustite profesionalcima, samo onim provjerenim.

Naravno, akumulator je komponenta koju obavezno morate provjeriti pre nego što krene zahlađenje, a o kočnicama vjerojatno ne moramo ni govoriti. One su važne koje god da je godišnje doba, ali su zimi od ključnog značaja zbog klizavog puta.

Tečnost za pranje stakla vozača je veoma važna za dobru preglednost tijekom zimskog razdoblja, pa vam savjetujemo da kupite onu koja ima nisku temperature zamrzavanja. Ako vam se tečnost zamrzne u posudi, ona može oštetiti i posudu, crijevo i prskalice, što nikako ne želite kada temperature padne ispod nule.

Motor automobila logično mnogo vrijednije radi zimi, pa bi bilo idealno da mu malo pomognete ako ste u mogućnosti i zamjenite filter zraka, filter goriva, filter auto plina ako koristite TNG i filter kabine.

Brisači su vam u vrijeme ledenih kiša, pljuskova i mećava najbolji suputnici, pa je samim tim logično da im zamjenite metlice ako je to potrebno, kako bi oni mogli da obavljaju svoj posao na pravi način. Moramo napomenuti da nije dobra ideja mazanje metlica glicerinom, jer će to ostaviti masne tragove po staklima, koji se neće tek tako skinuti.

Da biste spriječili zaleđivanje brava, kako na vratima tako i na prtljažniku, povremeno u njih naprskajte WD-40 ili neko sredstvo koje je namenjeno tome. Takođe, možete kupiti i “džepni” sprej za odleđivanje brava, koji će vam biti draži i od najboljeg prijatelja ako vam brave zalede, a vi negdje žurite. Glicerin je također dobra solucija u ovom slučaju – nanesite ga na ključ, nekoliko puta ga uvucite i izvucite, otključajte i zaključajte bravu kako bi on dosegao sve njene dijelove.

Uz ovih nekoliko savjeta portala Autoexclusive ćete sigurno zimu lakše pregurati sa svojim automobilom. Imajte na umu da su navedene samo neke  od najvažnijih stvari i da na ovu temu uvek ima nešto da se doda.

Kopirati
Drag cursor here to close