Ponašanje u prometu

Pijani pješaci duguju skoro sto tisuća KM

AutoMoto / Flash | 13. 08. 2016. u 16:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pijani pješaci u Republici Srpskoj, kojih je sve više, na osnovu prometnog prekršaja koji su počinili dužni su 97.776 maraka, rekli su u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova RS (MUP RS) u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, udvostručen je broj pijanih pješaka koji su sankcionirani.

''U prvih sedam mjeseci ove godine zbog kretanja po kolovozu pod utjecajem alkohola sankcionirano je 126 pješaka. U istom periodu prošle godine sankcioniran je 61 pješak'', rekli su u MUP-u RS.

U IDDEEA ističu da je prošle godine na području RS pijanim pješacima izrečeno 149 prekršajnih naloga, a plaćena je samo četvrtina, i to 7.987 maraka, piše Glas Srpske.

Predsjednik Udruženja za sigurnost prometa RS Milenko Jaćimović kaže da je u RS posljednjih godina povećan broj vozača koji upravljaju putničkim i teretnim motornim vozilima u alkoholiziranom stanju. On je dodao da je zabilježeno i više pijanih pješaka.

''Očigledno je da kazne nisu urodile plodom. Zatražili smo izmjenu Zakona i povećanje kazni, međutim i ako se usvoji, bojim se da će to biti samo privremena mjera i da će poboljšanje biti vidljivo samo jedan kraće razdoblje'', rekao je Jaćimović.

Dodaje da su Zakonom o sigurnosti prometa na putevima RS propisane kazne za pješake koji se kreću po kolovozu u alkoholiziranom stanju od 100 do 300 maraka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close