Gospodarski subjekti

Osnovana Grupacija automobilske industrije

AutoMoto / Flash | 19. 07. 2016. u 16:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupacija automobilske industrije čiji su članovi gospodarski subjekti koji se bave proizvodnjom automobilskih dijelova i komponenti, koja će djelovati kao strukovna asocijacija u okviru Udruženja metalne i elektro industrije Gospodarske komore FBiH osnovana je danas na sjednici Odbora Udruženja metalne i elektro industrije.

Cilj jeste da se, prije svega, osigura nužna komunikacija između kompanija iz BiH koje rade u automobilskoj industriji, te da razmjenom saznanja i iskustava olakšaju pristup poslovima na zahtjevnim stranim tržištima, što će u konačnici rezultirati povećanjem konkurentnosti i razvojem automobilske industrije u BiH.

Također, na sjednici je bilo govora o unapređenju predstavljanja bh. potencijala u inozemstvu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, šef odjela za ekonomsku diplomaciju Neven Kulenović informirao je prisutne o trenutnim kapacitetima i mogućnostima bh. diplomatsko-konzularne mreže.

Šef odjela za prodaju i marketing kompanije ''UNIS GROUP'' iz Sarajeva Ensar Eminović je kazao da je namjenska industrija Federacije BiH industrija s velikim potencijalom, te nedovoljnom iskorištenosti raspoloživih kapaciteta. Naglasio je da se veći efekt može postići zajedničkim nastupom na stranim tržištima.

Prisutni gospodarstvenici su stava da je neophodno bh. diplomatsko-konzularnu mrežu ojačati, i kadrovski i materijalno, i da se treba ugledati na zemlje iz okruženja kao što je Austrija, koja je kroz svoju diplomatsko-konzularnu mrežu otvaranjem trgovinskih odjela, omogućila svojim kompanijama da dođu do kupaca u inozemstvu.

Donesen je zaključak da se pokrene inicijativa da komorski sustav u BiH napravi analizu potreba bh. gospodarstva, kada je u pitanju nastup na stranim tržištima i na osnovu toga daju smjernice za djelovanje koje će biti upućene Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH.

Razmatran je i Zakon o vodama u Federaciji BiH, odnosno plaćanje posebne vodne naknade, koja privrednim subjektima predstavlja dodatno opterećenje i na osnovu toga je donesen zaključak da se nadležnim institucijama upute prijedlozi za oslobađanje od plaćanja firmama koje ispunjavaju uvjete postavljene Zakonom.

Razmatrani su problemi nekoliko privrednih subjekata, a po osnovu nekoliko članova Zakona o građevinskom zemljištu FBiH, te je donesen zaključak da se ovlaštenom predlagaču kod Ustavnog suda Federacije BiH dostavi prijedlog za pokretanje inicijative za ocjenu ustavnosti navedenih članova Zakona.

Na sjednici su prezentirani statistički pokazatelji stanja metalnog i elektro sektora Federacije BiH za prethodne godine.

Gospodarska komora Federacije BiH je predstavnik gospodarstva i mjesto gdje će se, kao i do sada, raditi na svim pitanjima od interesa za gospodarstvo i svi kapaciteti ove institucije se stavljaju na raspolaganje gospodarstvenicima, priopćeno je iz te komore.

Kopirati
Drag cursor here to close