Prepun inovacija

Novi Nissan Leaf je najnaprednije serijsko električno vozilo na svijetu

AutoMoto / Flash | 07. 09. 2017. u 07:15 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nissan je predstavio novi Nissan Leaf – najnaprednije serijsko električno vozilo na svijetu i utjelovljenje Nissanove vizije Inteligentne mobilnosti. Novi Leaf na potpuno električni pogon, bogato opremljen domišljatom tehnologijom, prvi je Nissanov automobil za europsko tržište koji će se koristiti naprednim sustavima za pomoć u vožnji u ranim fazama razvoja i prepun je revolucionarnih inovacija, kao što je papučica e-Pedal, koja vam omogućuje ubrzavanje i kočenje na potpuno nov, uglađen način. Nova generacija usto ima i veći doseg, do 378 km s jednim punjenjem, te potpuno novi dizajn unutrašnjosti i vanjskog izgleda. Prodaja novog Nissana Leaf u Europi počinje u siječnju 2018, prenosi Automania.

„Nissan Leaf pokretač je Nissanove strategije inteligentne mobilnosti, temelja Nissanova poslovanja u nadolazećim godinama,” izjavio je Hiroto Saikawa, predsjednik i glavni direktor Nissana. „Novi Nissan Leaf povećanim dometom u kombinaciji s novom generacijom sustava za autonomnu vožnju, kao što su ProPILOT Park i pojednostavnjeno upravljanje papučicom e-Pedal, povećava Nissanovu prednost u području električnih vozila i pomaže širenju popularnosti električnih vozila na globalnoj razini. Na njegovim će se odlikama temeljiti svi budući Nissanovi modeli.”

Inteligentna mobilnost Nissanova je strategija kojom nastoji promijeniti budućnost vožnje i povećati ulogu dosadašnju automobila kao običnog prijevoznog sredstva. Nissanova inteligentna mobilnost definira način na koji vozimo automobile, što ih pokreće te njihovu ulogu u društvu. Tehnologija ProPILOT, koja je još u ranoj fazi razvoja, napredni potpuno električni pogon i jedinstvena sposobnost povezivanja s objektima u koje je priključen i mogućnost njihovog punjenja čine Nissan Leaf utjelovljenjem Nissanove strategije inteligentne mobilnosti. Nissan Intelligent Power: e-pogon.

Okosnica programa Nissan Intelligent Power u novom Nissanu Leaf njegov je e-pogon koji se odlikuje većom učinkovitošću, okretnim momentom i snagom, što rezultira dinamičnijim performansama. Novi pogon upotpunjen je naprednom litij-ionskom baterijom koja razvija više snage i ima veći kapacitet za pohranu energije. Povrh bolje energetske učinkovitosti, novi e-pogon snagom od 110 kW postiže uzbudljive, linearne performanse. Okretni moment povećan je na 320 Nm, što omogućuje snažnija ubrzanja. Doseg novog Nissana Leaf s jednim punjenjem povećan je na 378 km prema Novom europskom voznom ciklusu. Za one koji svojim Nissanom Leaf žele ići još dalje, Nissan će krajem 2018. ponuditi i snažniju inačicu većeg kapaciteta pohrane energije po višoj cijeni. Ta će inačica omogućiti još veći doseg, što će kupcima ponuditi više izbora s obzirom na njihove potrebe.

Nissan Intelligent Driving: tehnologija osmišljena za više užitka u vožnji, veću sigurnost i manje stresa

Novi Nissan Leaf opremljen je trima novim inteligentnim tehnologijama za pomoć u vožnji. Prva od njih napredni je sustav za pomoć u vožnji ProPILOT. Taj se sustav upotrebljava za vožnju jednim voznim trakom na autocestama i vožnju čini jednostavnijom, opuštenijom i manje stresnom. Druga tehnologija, ProPILOT Park, promijenit će način na koji kupci doživljavaju parkiranje. Taj sustav okreće upravljač, ubrzava, koči i mijenja stupanj prijenosa kako bi samostalno uveo automobil u parkirno mjesto.

Zato svi vozači mogu uživati u potpuno bezbrižnom i preciznijem parkiranju. Treći sustav, e-Pedal, revolucionarna je tehnologija koja mijenja način na koji vozimo. Ona vozačima omogućuje pokretanje vozila, ubrzanje, usporavanje i zaustavljanje jednostavnim prilagođavanjem pritiska na papučicu gasa. Kad vozač ne pritišće papučicu gasa, sustav automatski primjenjuje regenerativno kočenje trenjem i tako postupno potpuno zaustavlja automobil. Automobil će stajati na mjestu čak i na strmim uzbrdicama sve dok vozač ponovno ne pritisne papučicu. Odziv papučice e-Pedal na otvorenoj cesti vozaču nudi veći užitak.

U slučaju naglog kočenja još je uvijek nužna upotreba konvencionalne kočnice.

Nissan Intelligent Integration: povezivanje energije iz baterije s infrastrukturom
Nissanova revolucionarna vizija potencijala električnih vozila ne zaustavlja se na pokretanju novog Nissana Leaf. Njegove baterije mogu se iskoristiti i kao pokretni uređaji za pohranu energije. Tehnologija spajanja vozila s mrežom (engl. Vehicle-to-Grid, V2G) dvosmjernim punjenjem omogućuje potpunu integraciju vozila s električnom mrežom.

Povećava sposobnost upravljanja neprogramiranim protokom obnovljive energije, što omogućuje još širu integraciju obnovljivih izvora energije i čini ih još pristupačnijima. Sustav vlasnicima Nissanovih električnih vozila omogućuje povezivanje s električnom mrežom na način koji ih čini aktivnim dijelom električne mreže i tako im pruža dodatni izvor prihoda. Kad postane dostupnija, tehnologija V2G bit će prava revolucija za vlasnike Nissanovih električnih vozila, koji će postati aktivni sudionici na tržištu električnom energijom.

Rad na održivijem društvu znači donošenje boljih odluka svakoga dana. xStorage, sustav za pohranu energije, koristi se bogatim iskustvom predvodnika industrije kako bi potrošnju energije u domaćinstvu učinio učinkovitijom i održivijom. xStorage Home pohranjuje energiju u onom dijelu dana kad je to najisplativije i pritom kontrolira kako se i kada ta energija iskorištava, što korisnicima štedi novac i poboljšava cijeli energetski sustav.

Oprema i softver za upravljanje i pohranu energije potrebne kućanstvu besprijekorno su spojeni u jednoj jedinici. xStorage Home pruža usluge električne mreže tako što omogućuje punjenje iz mreže ili pražnjenje u mrežu kako bi povećao prilagodljivost potrebnu za širu uporabu obnovljive energije. Kupcima će se svidjeti i novi dizajn sučelja nove aplikacije Nissana Leaf za pametne telefone, koja će im omogućiti provjeru punjenja vozila, pronalazak najbliže punionice i grijanje ili rashlađivanje vozila prije nego što u njega uđu.

Vanjski dizajn: elegantna silueta s cool tehnološkim stavom

Dizajn novog Leafa odražava Nissanov napredni pristup. Dizajn je nadahnut konceptnim automobilom IDS, prvi put prikazanim na Tokijskom salonu automobila 2015. Prednji kraj krasi Nissanova prepoznatljiva prednja maska V-motion koja ističe njegovu povezanost s drugim Nissanovim uspješnicama, kao što su Nissan X-Trail i miljenik europskih kupaca, Nissan Qashqai. Od njih se, međutim, ističe plavom bojom maske, novim jedinstvenim obilježjem Nissanovih električnih vozila. Lebdeći krov dodaje mu stil i ostavlja dojam pokreta. Elegantna LED svjetla krasi Nissanov prepoznatljiv dizajn u obliku bumeranga.

Unutrašnjost: luksuzniji osjećaj s čistim, prigušenim emocijama

Potpuno nova unutrašnjost novog Nissana Leaf odlikuje se ukusnim, nenametljivim izgledom. To je ostvareno kvalitetnijim materijalima i boljom završnom obradom pa je tako i boravak u unutrašnjosti u skladu s profinjenim osjećajem u vožnji. Vozačima i putnicima već će se na prvi pogled svidjeti šavovi sjedala, armaturne ploče i upravljača u ekskluzivnoj žarko plavoj boji te 7-inčni zaslon u boji novog dizajna. Prikaz podataka na zaslonu potpuno je nov kako bi se olakšala uporaba sustava kao što su Safety Shield, provjera napunjenosti, prikaz potrošnje energije te podaci audiosustava i navigacijskog sustava. U nekim zemljama, multimedijski sustav inačica opremljenih navigacijskim sustavom kompatibilan je s funkcijama Apple CarPlay i Android Auto. Novi Nissan Leaf zamjena je za model prve generacije koji je postao najprodavanije električno vozilo na svijetu. Od početka prodaje 2010. više od 283.000 kupaca odabralo je Leaf.

Kopirati
Drag cursor here to close