Pametan izbor

Nova Škoda Octavia – ''normalan automobil za normalne ljude''

Najveća razlika Octavije Mk4 u odnosu na Mk3 bit će u dizajnu, očekuju se brojni sofisticirani detalji, kompleksnija hauba, te produžena linija zadnjeg dijela vozila koja će da "vuče" na pojavu kupea.
AutoMoto / Flash | 05. 01. 2019. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Nova Škoda

Britanski AutoExpress objavio je ekskluzivne fotografije četvrte generacije Škode Octavije. Iako se Škoda fokusirala da 2019. izazove bratskog rivala Volkswagen Golf novim modelom Scala, nije zanemarila i svog dugogodišnjeg glavnog aduta na tržištu.

Jedan od najpopularnijih modela u Europi dobio je liniju kupea, a prvi put će imati i hibridni pogon.

U Mladoj Boleslavi su iskoristili unaprjeđenje s Rapida na Scalu da unaprijede i novu generaciju Octavije koja će biti pravljena na MQB platformi.

Novine i fokus Scale na potrebu za "praktičnim hatchbackom" neće nužno uticati na dimenzije Octavije koja bi trebalo da zadrži slično međuosovinsko rastojanje i tradicionalno veći prostor na zadnjoj klupi u odnosu na direktne konkurente.

Najveća razlika Octavije Mk4 u odnosu na Mk3 bit će u dizajnu, očekuju se brojni sofisticirani detalji, kompleksnija hauba, te produžena linija zadnjeg dijela vozila koja će da "vuče" na pojavu kupea.

Kod većine drugih vozila to bi značilo gubitak na praktičnosti, ali će u Škodi to izbjeći dubljim podom i boljim pakovanjem oko bočnih dijelova gepeka čiji će kapacitet blago porasti na oko 600 litara.

Što se tiče pogona, tu se očekuju dobro poznati agregati VW grupacije, osnovna verzija će imati 1,0-litarski trocilindarski TSI turbobenzinac od 115 KS, dok bi na vrhu ponude trebalo da bude 1,5-litarski četverocilindarski TSI sa 150 KS koji posjeduje opciju deaktivacije cilindra radi ekonomičnosti.

Iako se očekivalo da Škoda izbaci iz Octavie 1,0-litarsku jedinicu s obzirom na to da je u pitanju model klasu iznad Scale, iz češke kompanije su poručili da se to neće dogoditi jer oni nisu premium proizvođač i da će "Octavija biti normalan automobil za normalne ljude – pametan izbor".

  / Nova Škoda

Također, iako je Škoda izbacila dizel motore iz ponude u svom malom modelu Fabia, oni će i dalje biti dostupni u Octaviji u tri verzije – 1,6 i 2,0-litarskim oblicima i rasponu snage od 115 do 190 KS.

Ipak, najveća novina za novu generaciju biće elektrifikacija, pa će kupci imati opciju i da kupe sve popularniju hibridnu verziju s kojom će Octavia samo na struju moći da pređe oko 65 kilometara.

Očekuje se da Octavia hibrid dobije pogonsku jedinicu koja će debitirati u osmoj generaciji VW Golfa predstojećeg ljeta, a koju će činiti kombinacija 1,5-litarskog TSI i 48v elektromotora.

Naravno, usporedo se planira i razvoj sportske verzije Octavije RS koja će biti najsnažnija do sada s oko 260 KS.

Što se tiče unutrašnjosti ona će također biti unaprijeđena s kvalitetnijim materijalima uključujući i plastične komponente, a bazirat će se posljednjoj evoluciji VW grupacije.

Što se tiče multimedije, osnovna verzija bi trebala imati 6,5-inčni displej, ali će većina Octavija biti opremljena sa 9,2-inčnim ekranom, dok bi na vrhu ponude trebalo da bude 12,3-inčni potpuno digitalni kontrolni panel.

Nova Škoda Octavija će debitirati na Auto-salonu u Frankfurtu naredne jeseni, a očekuje se da početna cijena osnovnog modela bude oko 20.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close