Vozili smo

Nova Opel Astra u Mostaru

AutoMoto / Flash | 05. 11. 2015. u 11:22 M.F.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opelova proizvodna ofenziva započela je prošle godine, a iz Opela su do 2018. najavili čak 27 novih modela i 17 motora. Jedan od noviteta je i nova Opel Astra koju smo jučer imali priliku isprobati u AC Boras.

Opelu se definitivno ne može osporiti enormno poboljšanje atraktivnosti, kvalitete i vozne dinamike njihovih automobila u posljednjih nekoliko godina, stoga nas je posebno zanimalo što Opel donosi s novom Astrom koja igra iznimno bitnu ulogu u Opelovoj ponudi.

Stroga dijeta

Sad već stara Opel Astra J je bila dobar auto, pogođen dizajnerski i iznimno popularan kod kupaca. Nedostaci su joj bili prevelika masa, nedovoljno učinkoviti motori i komplicirano rukovanje, a sve to bi trebalo biti riješeno na novom modelu –i jeste.

Nova Astra prošla je strogu "dijetu" i od prethodnice je lakša ovisno o varijanti i paketu opreme od 120 kg do 200 kg, pokreću je motori nove generacije, a već pri prvom pogled na potpuno novo oblikovanu unutrašnjost je jasno da je opsluživanje u novoj Astri znatno jednostavnije nego u prošloj.

Što se tiče dizajna u Opelu su opet napravili dobar posao. Iskreno, na prvim fotografijama prednji dio vozila mi nije nikako “legao”, međutim prvi susret s vozilom uživo je u potpunosti promijenio sliku.

Naravno o ukusima je nezahvalno raspravljati i uvijek de će naći netko kome se neće svidjeti, ali auto uživo izgleda znatno bolje nego na slikama, moderan je, elegantan i izgleda atraktivno, te odlično oslikava, slobodno možemo reći, sportski karakter vozila. Nova Astra se po pitanju izgleda definitivno ubraja u atraktivnije primjerke u segmentu.

Manje dimenzije

Iako nova Astra ne izgleda manja, doista je vanjskim dimenzijama manja od prethodnice. Naime, ukupna dužina vozila iznosi 4,37 m što je čini 5 cm kraćom od prethodnice i uz to je niža 2,5 cm. Ipak, to se ne odražava na unutrašnjost gdje je ipak više prostora u ponudi. Unatoč 20 milimetara manjem međuosovinskom razmaku, iz Opela obećavaju 35 milimetara više prostora za noge putnicima na stražnjoj klupi. Provjerili smo, i prostora za noge je više i naprijed i straga i ponuda prostora je izvrsna.

Kad je riječ o unutrašnjosti najbolji opis bi bio: kvalitetno i funkcionalno. Kvalitetan kokpit i ploča s instrumentima prenose karakteristiku i estetiku dizajna vanjštine u kabinu. Karakterizira ga posebno čist izgled koji se odražava u manjem broju kontrolnih prekidača i gumba uz velik dodirni zaslon u boji na središnjem dijelu konzole. Potpuno novo oblikovana unutrašnjost je zbilja moderna, kvaliteta materijala i izrade je odlična i sve djeluje kao da de još godinama ostati isto. Doduše, voljeli bi da su neki materijali "mekši" na dodir, ali sve u svemu dojam je jako dobar i sve skupa djeluje jako privlačno, pogotovo u skupljim varijantama.

Zahvaljujući izdašno podesivim sjedalima i upravljaču vrlo brzo ćete nadi idealnu poziciju za upravljačem koji odlično leži u rukama. Tabla sa instrumentima je pregledna, a svi prekidači su odlično raspoređeni. Sve je na dohvat ruke, i nije potreban onaj period prilagođavanja. Posebno hvalimo sjedala koja su dobro oblikovana, optimalna, veličinom odgovaraju i višima i korpulentnijima.  Zapremina prtljažnika iznosi 370 litara, što definitivno nije najbolji rezultat u segmentu, ali je OK.

Motori nove generacije

Kao što smo rekli, novu Astru pogone samo motori najnovije generacije. Dizelsku ponudu zastupa novi 1.6 CDTI sa 95 KS, 110 KS i 136 KS, a iz Opela za 1.6 CDTI sa 95 KS obećavaju prosječnu potrošnju od samo 3,6 l. Kad je riječ o benzcima tu su 1.4 sa 100 KS, trocilindarski 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo sa 105 KS, četverocilindarski 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo sa 125 KS, dok vrhunac ponude čini posve 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo sa 150 KS.

Mi smo imali priliku isprobati novu Astru Enjoy 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo, AstruDynamic 1.6 CDTI Start/Stop (136 KS) i Astru Innovation 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo sa 150 KS.

Smanjenje mase i motore nove generacije znatno su poboljšali agilnost i udobnost. Astra je sada još bolja u vožnji, te daje puno izravnije općenito iskustvo vožnje. Automobil se odlično vozi, sigurno je jedan od najtiših u klasi, razina buke, vibracija i šumova u kabini je svedena na najnižu mogudu mjeru (što nam se posebno svidjelo kod dizel motora), neravnine se gutaju bez problema, ležanje je odlično i u zavojima se ponaša u skladu sa očekivanjima, kočnice su na visini zadatka, nema primjedbi.

Ukratko nova Astra je "tvrđa" i zabavnija za voziti nego ikad prije, a posebno nam se svidio 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo sa 150 KS i maksimalnim okretnim momentom 230Nm između 2000-4000 o/min i prava je mjera za novu Astru, iako je vjerojatnije da kod nas većina kupaca birati dizelski motor. Visoku ocjenu zaslužuje i ugodan i precizan 6-stupanjski mjenjač. Sve u svemu Astra nas je pozitivno iznenadila ponašanjem u vožnji.

Četiri paketa opreme

Nova Astra de se nudi s četiri paketa opreme Selection, Enjoy, Dynamic i Innovation, te mnoštvom korisnih dodatnih opcija koje povećavaju udobnost i sigurnost, tako da de zadovoljiti i najzahtjevnije. Astra sada nudi značajke koje su se prije mogle susresti samo u višim segmentima i zasigurno de postaviti nova mjerila u svom segmentu kompaktne klase inovacijama koje donosi.

Prije svega mislimo na Opel OnStar, ultra modernu integraciju mobitela i revolucionarna nova prilagodljiva Matrix-LED-svijetla. Matrix-LED-svijetla koja donosi nova Astra omogućuju vožnju s dugim svjetlima koja nede nikoga zasljepljivati, te de prvi put u novoj Astri biti dostupna u kompaktnoj klasi. Novi sustav LED matrice automatski i stalno prilagođava duljinu i raspodjelu svjetlosnog snopa svakoj prometnoj situaciji. U tom postupku surađuje s prednjom kamerom Opel Eye. Čim vozilo napusti urbano područje , automatski se uključuju duga svjetla i uvijek ostaju uključena. Pri brzinama od 80 km/h vozači mogu uočiti objekte uz cestu oko 30-40 metara prije nego uz uobičajena halogena ili xenonska kratka svijetla, što znači, 1,5 sekundi više za reakciju. Nije više problem ni u zasljepljivanju drugih sudionika u prostoru: kad kamera otkrije izvore svjetla dolaznog ili odlaznog prometa deaktiviraju se pojedine LED-ice u odgovarajućoj zoni i time jednostavno "odrežu" područje oko vozila. Ostatak ceste i njen okoliš ostaju osvijetljeni. Više nego ikad do sada Opel s novom Astrom igra na tehničku superiornost kao što su Matrix-LEDsvijetla da bi pobijedio rivale. No, ipak i petu generaciju Opel Astre očekuje iznimno težak posao u ovom zahtjevnom segmentu, ali realno šanse da bude hit su bolje nego ikad prije.

Nova Opel Astra je definitivno u trendu i ima puno aduta za uspjeh, a Opel je definitivno na pravom putu.

Kopirati
Drag cursor here to close