Beč

Nova era mobilnosti: Otvorena prva punionica na vodik

''Prva bečka punionica za vodik i test autobusa glavne su prekretnice u strategiji bečkih javnih poduzeća.''
AutoMoto / Flash | 10. 12. 2021. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

H2 punionica za autobuse i kamione nalazi se u Leopoldauu u 21. okrugu i predstavlja zajednički projekt bečkih javnih poduzeća.

Autobus na vodik gradskog prijevoznika WienerLinien je trenutno u testnom režimu, međutim prvi putnici će se u njemu voziti već od 10. siječnja.

Bečka elektroprivreda Wien Energie je operater sustava prve punionice za autobuse i kamione na vodik. Pumpa koju je izgradila energetska mreža Wiener Netze nalazi se u prostorijama garaže kompanije.

"Ovdje u Leopoldauu aktivno oblikujemo energetsku budućnost našeg grada! Vodik je važan činitelj toga. Prva bečka punionica za vodik i test autobusa glavne su prekretnice u strategiji bečkih javnih poduzeća. WienEnergie, Wiener Netze i Wiener Linien ovdje udružuju svoje napore za zaštitu klime, kako bi se postigao cilj klimatske neutralnosti do 2040. godine'', objasnio je vijećnik Peter Hanke povodom otvaranja.

Nova punionica ima dvije razine tlaka, od 350 i 700 bara, zbog čega je pogodna za različite modele kamiona i autobusa. Prvi rezervoar goriva teče u autobus kojim upravlja Wiener Linien. Stanovnici Beča će se od siječnja 2022. voziti se gradskim autobusom Hyundai ELEC CITY FuelCell.

Dok se e-busevi već osam godina vrlo uspješno koriste na kraćim gradskim linijama, H2 autobusi su posebno pogodni za zahtjevne rute. Do 2024. godine će biti u upotrebi ukupno deset H2 autobusa.

Putem elektrolize će Wien Energie u budućnosti sama proizvoditi zeleni vodik. Početak izgradnje postrojenja za elektrolizu planiran je za drugu polovinu 2022. godine, a za proizvodnju zelenog vodika bi se trebala koristiti već od 2023. godine, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close