Na velikom skupu oldtimera: Najstariji američki vojni džip proizveden pre 70 godina
Niš

Na velikom skupu oldtimera: Najstariji američki vojni džip proizveden pre 70 godina

AutoMoto / Flash | 21. 05. 2022. u 22:52 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko sedamdeset vremešnih automobila i motocikala s Balkana, među kojima je najstariji proizveden još 1952. godine, okupljeno je danas u Nišu na velikom skupu oldtajmera.

Nakon što su tijekom popodneva bili izloženi na brdu Čegar, uslijedila je vožnja gradskim ulicama i na kraju parkiranje pred Gradskom kućom.

Stare “bube”, “mini morisi”, “fiće”, “mercedesi”, dvotočkaši i četverotočkaši kakvi se rijetko viđaju u prometu, dovezeni su iz gradova širom Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

Među najvećim kuriozitetima je bio “jeep willys” kakav je nekad koristila američka vojska. Proizveden je 1952. godine, a poznavatelji kažu da se nalazi u originalnom i izvanrednom stanju. Tu je bio i motor “java” s prikolicom, kakav su mnogi vidjeli samo na filmovima.

''Ovo je drugi rođendan našeg kluba koji je relativno mlad, ali s dosta starim voznim parkom“, kazao je Goran Šparavalo iz ''Oldtajmer kluba Niš“.

Dodao je da u Srbiji važi pravilo da se svako vozilo starije od trideset godina smatra oldtajmerom.

''Međutim, tu bi onda trebalo da budu i 'golfovi' dvojke, razna vozila koja svakodnevno viđamo po ulicama, ali sve što je ovdje danas dosta je nesvakidašnje. Okupili smo se da mladi vide i da se stariji podsjete što se nekada vozilo“, kazao je Šparavalo.

Vrijednost vozila na današnjem skupu kreće se, dodao je on, od pet stotina do nekoliko desetina tisuća eura, koliko košta detaljna restauracija starih automobila.

Iz Kruševca se u ''fići'' koji će naredne godine napuniti pola stoljeća dovezao Cvetko Mihajlović.

''Ovo je sve tvornička limarija, tvornički interijer, prešao je oko 50.000 kilometara. Auto za uživanje - na auto-putu do 70 kilometara na sat, ništa preko toga. Svaki hobi je skup, ali iskreno da vam kažem, s manje od pet tisuća eura ne možete da restaurirate 'fiću'", rekao je ovaj vozač.

Iz ''Oldtajmer kluba Niš'' ovakvo okupljanje najavljuju i za narednu godinu, uz zacrtani cilj od najmanje stotinu vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close