S ogromnim dosegom

NIO ET7 – električna zvijer iz Kine

Dva snažna motora, baterija velikog kapaciteta, brojni senzori za autonomnu vožnju neke su od najjačih opcija kineske automobilske kompanije.
AutoMoto / Flash | 12. 01. 2021. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski proizvođač električnih automobila NIO u medijima je često nazivan kineskom Teslom, a tijekom posljednjih godina zabilježili su veliki rast zahvaljujući rastućoj potražnji za e-vozilima u Kini.

NIO je posljednjih dana imao dvije velike najave – jedna je vezana uz novi model električnog vozila, a druga uz suradnju s Nvidijom i Qualcommom oko razvoja tehnologije za autonomna vozila – što dovoljno govori o ambicijama i planovima za budućnost.

Novo predstavljeno vozilo NIO ET7 pažnju ponajviše privlači snažnim baterijama zahvaljujući kojima vlasnici tog vozila ne bi trebali toliko brinuti oko dosega.

Automobil pokreću dva električna motora ukupne snage 480 kW, a dostupno je nekoliko verzija baterija, o kojima će ovisiti i konačna cijena vozila.

Najslabija baterija (70 kWh) trebala bi izdržati više od 500 km po NEDC-u, dok bi s baterijom kapaciteta 100 kWh doseg trebao porasti na 700, a s najjačom 150 kWh baterijom na čak više od 1000 km po NEDC-u.

Te brojke po NEDC-u, podsjećaju na Electreku, ipak rijetko predstavljaju objektivno stanje stvari u stvarnim uvjetima tako da će vlasnici ovih vozila morati češće na punionicu u odnosu na ove brojke.

Iako možda s najjačom baterijom neće biti moguće uhvatiti 1000 km s jednim punjenjem, za očekivati je da će izdržati oko 800 km, što su impresivne brojke.

Što se ubrzanja tiče, stisak na papučicu gasa odvest će vas do stotke za manje od 4 sekunde, a ako pri toj brzini zakočite, vozilo će se zaustaviti nakon 33,5 metara.

NIO ET7 napravljen je kako bi bio spreman i za autonomnu vožnju te su u njega ugrađena 33 senzora (uključujući 8 kamera, LiDAR, radare, ultrazvučne senzore itd.) i 4 Nvidijina čipa Orion, javlja Zimo.

Nvidijin hardver možemo očekivati i u drugim budućim vozilima ovog kineskog proizvođača električnih automobila jer su kompanije dogovorilo partnerstvo o korištenju Oriona u ovom modelu, kao i vozilima koje će predstaviti tijekom sljedećih godina.

Također, dogovorena je i suradnja s Qualcommom oko korištenja njihove platforme Snapdragon Automotive Cockpit te 5G platforme.

NIO ET7 u prodaji bi se trebao pojaviti tijekom sljedeće godine uz osnovnu cijenu od nešto manje od 70 tisuća dolara u Kini, a moći će se kupiti i po manjoj cijeni, no onda će se morati plaćati mjesečna pretplata za korištenje baterije.

Vlasnicima tog vozila bit će dostupne i neke sigurnosne i autonomne opcije, no korisnici koji žele uživati u svim opcijama autonomne vožnje koje je ovaj automobil sposoban pružiti, također će morati plaćati mjesečnu pretplatu i za te opcije.

Kopirati
Drag cursor here to close