Pad prodaje

Ne prestaje pad prodaje automobila u Kini

Prodaja vozila koja koriste nove energente, poput električnih automobila, poskočila je pak u prošlom mjesecu za 53,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2018.
AutoMoto / Flash | 11. 03. 2019. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prodaja automobila u Kini snažno je pala i u veljači, osmi mjesec zaredom, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci udruženja proizvođača automobila CAAM.

U Kini je u prošlom mjesecu prodano 1,48 milijuna vozila, 13,8 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, izvijestio je najveće tamošnje udruženje automobilske industrije.

U siječnju prodaja je smanjena 16 posto, a u prosincu 2018. 13 posto.

Prodaja vozila koja koriste nove energente, poput električnih automobila, poskočila je pak u prošlom mjesecu za 53,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2018.

''Prošlogodišnji trend nastavio se i na početku ove godine, a gospodarska je situacija također slaba, što je zakočilo potrošnju. Potrošači čekaju nove vladine mjere'', izjavio je novinarima u Pekingu zamjenik glavnog tajnika CAAM-a Shi Jianhua.

Predstavnici automobilskog sektora podsjećaju da na prodaju u prvim mjesecima u godini utječu novogodišnji praznici. Potrošači često u tom razdoblju odgađaju odluke o kupnji novog automobila.

Novogodišnji su praznici pomični, a obično padaju u siječnju ili veljači. Ove su godine pali na početak veljače.

Kina priprema više milijardi dolara vrijedne poticajne mjere, uključujući smanjenje poreza i potrošnju na infrastrukturu, kako bi podržala rast gospodarstva koje raste najsporijim tempom u gotovo 30 godina, zakočeno  slabijom domaćom potražnjom i trgovinskim ratom sa SAD-om.

Zbog pada tržišta automobila u prošloj godini, Peking je najavio i subvencije za kupnju određenih modela vozila u ruralnim područjima. U planu je i poticanje potražnje za vozilima koja koriste nove energente.

''Glavni je zadatak trgovaca u prvoj polovini 2019. godine smanjiti zalihe vozila u uvjetima postroženih uvjeta kreditiranja'', rekao je pomoćnik glavnog tajnika CAAM-a Chen Shihua.

Prodajni rezultati kineskih proizvođača automobila mješoviti su. Tako je Great Wall Motor izvijestio o 18-postotnom rastu prodaje u veljači u odnosu na isto razdoblje lani, dok je Geely Automobile Holding zabilježio 24-postotni pad, navodi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close