Lista

Najprodavaniji automobili u Rusiji ove godine

Za razliku od SAD-a i većeg dijela Europe, gdje 2 od 3 stanovnika posjeduju vlastiti automobil, u Rusiji je tržište automobila još relativno otvoreno i još uvijek se razvija.
AutoMoto / Flash | 31. 10. 2021. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaki treći stanovnik Rusije ima vlastito prijevozno sredstvo. Početkom 2021. godine u zemlji registrirano je 45 milijuna putničkih automobila, piše Eleonora Goldman za portal Russia Beyond.

Gotovo trećinu od toga proizvodi ruska kompanija automobila LADA. Toyota trenutno zauzima drugo mjesto po popularnosti sa 4 milijuna automobila u zemlji. Najpopularniji su modeli "Toyote" RAV4 i Camry. Zatim slijede Hyundai i Kia s po nešto više od 2 milijuna automobila.

Foto: Bljesak.info / Toyota Camry Hybrid EXECUTIVE

Za razliku od SAD-a i većeg dijela Europe, gdje 2 od 3 stanovnika posjeduju vlastiti automobil, u Rusiji je tržište automobila još relativno otvoreno i još uvijek se razvija. Rusija uvodi prilično velike carinske takse na uvezene automobile kako bi prisilila međunarodne automobilske kompanije da svoje automobile sklapaju u Ruskoj Federaciji. Zbog toga su mnogi strani proizvođači lokalizirali svoju proizvodnju u Rusiji i u pojedinim su slučajevima čak modificirali svoje modele da bi ih prilagodili ruskim cestama i ukusima.

Rusi najviše vole jeftine crossovere i sedane. Rjeđe se sreću hatchback i karavan, a mali elektromobili uglavnom su neobičan prizor (u Rusiji ima samo 11 000 elektromobila, od toga je 9000 Nissan Leaf).

"Rusi se ne zanimaju mnogo za hatchback, jer se ovaj model u Rusiji ne asocira s visokim statusom u društvu", kaže Aleksej Kožuhov, stručnjak za automobilski marketing. On ističe da se u sovjetsko doba dugi sedan "Volga" tretirao kao automobil visoke klase i simbol vlasti, i da su te asocijacije prenesene na naredne generacije.

Foto: Bljesak.info / Nissan LEAF za 2019.

Proizvođači su napravili sedane i terence ekonomske klase specijalno za rusko tržište. Prema podacima Udruženja europskog biznisa, u prvoj polovici 2021. godine oko 45% prodanih novih automobila bili su crossoveri.

Na prvom mjestu najprodavanijih vozila ove godine je, naravno, Lada.

Lada Granta

Najjednostavniji je i najjeftiniji automobil na ruskom tržištu Granta. On se sklapa u tvornici "AvtoVAZ" u Toljatiju. U pojedinim tipičnim komentarima klijenti kažu da je ovaj automobil "pouzdan i ne pravi probleme" ili "nisam gajio velike iluzije i dobio sam ono što sam očekivao". Sedan bez klimatizacijskog uređaja košta 560 000 rubalja (7800 dolara), a LUXE verzija sa zagrijavanjem vjetrobranskog stakla, tempomatom i automatskim mjenjačem košta 780 000 rubalja (11 000 dolara).

Lada Vesta

Vesta je najnoviji model automobila "Lada". Projektiran je kao sedan i crossover, premda postoji i sportska verzija. Ovaj automobil odgovara većini korisnika, a jeftiniji je od stranih marki. "Kada sam ga kupio, shvatio sam da je to ’AvtoVAZ’ i da kasnije može biti problema, ali je želja da kupim ovako lijep automobil bila jača, a htio sam i novi automobil u ovoj cjenovnoj kategoriji", piše jedan ruski vozač i dodaje da nije htio kupiti polovni automobil.

  

Najjednostavniji model s mehaničkim mjenjačem, klimatizacijskim uređajem i zračnim jastucima košta 795 000 rubalja (11 200 dolara), dok najskuplja sportska verzija košta 1,2 milijuna rubalja (17 000 dolara).

Hyundai Creta

Ovaj je crossover jedan od najskupljih automobila svoje klase u Rusiji. Cijena mu se kreće između 1,2 milijuna rubalja (17 000 dolara) i 2 milijuna rubalja za najbolju verziju (28 000 dolara). "Mnogi vlasnici modela Creta od 1,6 kubika žale se da nije startan. Ja nisam tražio sportski automobil tako da mi ovaj automobil odgovara. Moj prioritet je bio AWD (pogon na svim kotačima) i on je potpuno opravdao moja očekivanja. Sada mogu u svako doba ići u prirodu i ne brinuti hoću li zaglaviti u blatu", piše vozač s Urala.

Hyundai je također bio prvi proizvođač automobila u Rusiji koji je ponudio online prodaju svojih modela neposredno iz tvornice, bez posrednika.

Hyundai Solaris

Solaris je verzija modela Accent koja je 2010. godine specijalno lokalizirana za Rusiju i pravi se u Sankt-Peterburgu. Ruski vozači su očigledno sasvim zadovoljni ovim modelom. To je jeftini sedan koji dobro podnosi temperaturne razlike i surove vremenske uvjete i u cjelini je pouzdan. "Htio sam ga koristiti bar 5 godina i ne gurati glavu pod haubu", tako je jedan vozač obrazložio odluku da kupi ovaj model.

Cijena "Solarisa" varira od 890 000 rubalja (12 500 dolara) do 1,3 milijuna rubalja (18 300 dolara) za najbolju konfiguraciju.

KIA Rio

KIA Rio također se pravi u Sankt-Peterburgu od 2011. godine. Kao i Solaris, nudi se samo sedan koji je popularan u krugovima lokalnih kupaca. Dizajn i tehničke karakteristike ruskog "Rija" u izvjesnoj se mjeri razlikuju od verzija koje se prodaju u drugim zemljama. Mnogi vozači ističu da ovaj automobil ima dobro grijanje i da se može upaliti na -30 stupnjeva Celzija. Zbog toga je postao jedan od najprodavanijih modela u Rusiji. Cijena mu se kreće od 950 000 rubalja (13 400 dolara) do 1,3 milijuna rubalja (18 300 dolara).

  

Volkswagen Polo

Svi modeli "Pola" koji se prodaju u Europi su hatchbackovi, ali je u Rusiji Volkswagen odlučio modificirati ovaj legendarni model i napraviti ono što je postalo jedan od najpopularnijih sedana u Rusiji. "Automobil je automobil. Prtljažnik mu je ogroman i zgodan. Unutra ima dosta mjesta, kako naprijed, tako i pozadi. Lako se vozi, bolje nego drugi automobili ove klase", piše jedan vlasnik.

Sedan Polo sklapa se u tvornici u Kalugi (oko 200 km od Moskve). Najjeftiniji model košta milijun rubalja (14 100 dolara), dok je cijena najskuplje verzije 1,9 milijuna rubalja (26 800 dolara).

Lada Niva

Prvi sovjetski terenac još uvijek se proizvodi i ima lojalnu klijentsku bazu zahvaljujući spoju izuzetno niske cijene i otpornosti na neravan teren. Mnogi Rusi koriste ovaj automobil da dođu do svojih kućica daleko izvan grada.

Najjednostavnija verzija košta 660 000 rubalja (9300 dolara). Najskuplja se zove Niva Travel (ranije Chevrolet Niva), i košta 993 000 rubalja (14 000 dolara). Ona ima podignut odvod za ispušne plinove za slučaj da se automobil nađe u dubljoj vodi. Ovaj model nema automatski mjenjač! "On je kao rođen za zemljane putove, ima odlično vješanje, na putu ’guta’ rupe, tako da se ništa i ne primijeti", napisao je vozač iz Amurske oblasti na Dalekom istoku Rusije. Klijenti, međutim, ističu da iznutra automobil nije pretjerano udoban i da troši mnogo goriva.

Škoda Rapid PA II

Još jedan sedan ekonomske klase koji je osvojio srca mnogih ruskih vozača. "Novi Rapid je lak za upravljanje, ima mnogo automatike", kaže jedan vlasnik iz Sankt-Peterburga. Dalje komentatori pišu: "Okreći volan i pritišći gas, a na autocesti samo uključi tempomat i automobil će sve ostalo odraditi sam."

   

Škoda Rapid sklapa se u tvornici u Kalugi. Najjednostavnija verzija košta 990 000 rubalja (14 000 dolara) i već sadrži multimedijalni sustav, touch screen i Bluetooth. Najskuplja verzija košta 1,4 milijuna rubalja (19 700 dolara).

Renault Duster

Automobili Renault sklapaju se u Moskvi. Renaultov najpopularniji model dugo je bio sedan Logan, ali ove godine je tu titulu preuzeo terenac Duster. "Tko može zamisliti život koji više nije žurba", šali se jedan vozač, govoreći o vožnji ovog automobila. "Duster je obiteljski model. Automobil je dovoljno dobar da se može lijepo provesti vrijeme za vrijeme zastoja u prometu", piše drugi.

Najjednostavniji model s mehaničkim mjenjačem košta milijun rubalja (14 300 dolara), a najbolja verzija 4x4 je dvostruko skuplja.

Lada Largus VP

Jedini karavan na ovom popisu proizvodi ruska kompanija "AvtoVAZ". Largus je prilično jeftin automobil. Popularan je među ljubiteljima vikenda u kućici izvan grada, ali se koristi i u komercijalne svrhe. "Glavna prednost je vješanje i pouzdanost na cesti", piše vozač iz Tjumenja (Sibir). "Ne treba se brinuti kako će se Largus snaći zimi na autocesti."

Sve verzije imaju mehanički mjenjač i koštaju od 780 000 rubalja (11 000 dolara) do 978 000 rubalja (13 700 dolara), piše Russia Beyond.

Kopirati
Drag cursor here to close