COREPER

Europa odgodila zabranu vozila s motorima na unutarnje izgaranje  

Države članice EU odlučile su odgoditi izglasavanje uredbe koja uključuje zabranu prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem
AutoMoto / Flash | 03. 03. 2023. u 13:10 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Unsplash / Možda pješke?

Države članice Europske unije (EU) odlučile su odgoditi izglasavanje uredbe koja uključuje zabranu prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem od 2035. godine, javlja Anadolija.

Daniel Holmberg, glasnogovornik Odbora stalnih predstavnika (COREPER) pri Europskom vijeću, objavio je na društvenim mrežama da su predstavnici država članica odlučili odgoditi do daljnjeg glasanje o uredbi, a prvobitno je to glasanje bilo najavljeno za 7. ožujka.

Prema uredbi, koju je prošlog mjeseca odobrila Glavna skupština Europskog parlamenta (EP) i koju moraju službeno odobriti zemlje članice EU-a da bi stupila na snagu, svi novi automobili i laka vozila koja će se prodavati u zemljama članicama od 2035. godine moraju imati nultu emisiju. To uključuje zabranu prodaje vozila sa benzinskim i dizel motorima.

Cilj smanjenja emisija do 2030. godine je 55 posto za automobile i 50 posto za kamionete.

Neke zemlje EU-a, predvođene Njemačkom i Italijom, usprotivile su se proteklih dana pokušaju zabrane prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close