Četiri nova motora

Mercedes osvježio motornu paletu

AutoMoto / Flash | 02. 11. 2016. u 08:13 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mercedes je objavio prve službene podatke o svoja četiri nova motora koja će se na tržištu pojaviti tijekom sljedeće godine, a isprva će se ugrađivati o osvježenu S klasu. Riječ je o motornoj obitelji u kojoj se sve jedinice temelje na istoj modularnoj konstrukciji s obujmom od 0,5-litara po cilindru te su svi osmišljeni i razvijeni kao pogonski strojevi koji će, u odnosu na svoje prethodnike, dodatno podignuti razinu performansi uz istovremeno smanjenje potrošnje i štetnih emisija, piše Autonet.hr.

Krenimo redom i recimo kako su tu dva nova redna 6-cilindrična motora, jedan benzinac i jedan dizelaš. Benzinski 3,0-litreni M256 dolazi s novim 48V električnim sustavom te dodatnim električnim kompresorom (eZV) za eliminaciju tzv. turbo rupe, kao i integriranim starter-alternatorom (ISG).

U Mercedesu kažu kako će ovaj motor moći razviti preko 410 KS te okretni moment veći od 500 Nm, što je u osnovi slično trenutnom V8 pogonskom stroju, uz istovremeno smanjenje štetnih emisija za otprilike 15% u odnosu na V6 kojeg zamjenjuje

Što se tiče dizelskog rednog 6-cilindričnog motora ova jedinica je "najsnažniji mercedesov dizelski motor za putnička vozila do sada" te će razvijati snagu od oko 313 KS što je 50-ak KS više od izlaznog, a zahvaljujući raznim konstrukcijskim i inim unaprjeđenjima istodobno će ostvarivati i 7% manju potrošnju.

Osvježena S klasa će također dobiti i novi bi-turbo 4.0 V8 snage od 476 KS te najvećeg okretnog momenta od 700 Nm već od oko 2000 o/min. Radi se o motoru oznake M176, koja će zamijeniti M278 V8 snage 455 KS, a koji će biti opremljen i sustavom deaktivacije cilindara, konkretnije moći će u uvjetima manjeg opterećenja isključiti četiri cilindra. Sve u svemu radi se o motoru koji će biti otprilike 10% ekonomičniji od prethodnog.

Na kraju to je i novi 2,0-litreni 4-cilindrični motor snage oko 270 KS. Radi se o jedinicama opremljenima twin-scroll turbopunjačima.

Kopirati
Drag cursor here to close