najbrža do sad

Mercedes odbija pokleknuti pred strujom: Nova E klasa u izvedbi AMG sa 600 konja

AutoMoto / Flash | 27. 10. 2016. u 06:40 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mercedes-AMG je predstavio E63 i E63 S izvedbe nove generacije modela E klase, a potonja verzija je najsnažnija i najbrža tvornička E klasa do sada, piše Autonet.hr.

Službena premijera ovih modela će se održati na predstojećem auto salonu u Los Angelesu, a najveća novost je činjenica kako je 5,5-litreni bi-turbo V8 iz ranije generacije zamijenjen manjim, no snažnijim 4,0-litrenim V8 pogonskim sklopom koji svoju snagu i moment na podlogu prenosi putem standardnog 4Matic sustava pogona na sva četiri kotača.

Spomenuti motor tako u osnovnoj verziji E63 razvija snagu od 571 KS te najveći okretni moment od 750 Nm, a to je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 3,5 sekundi. U S izvedbi isti motor razvija snagu od 612 KS te najveći okretni moment od 850 Nm, ovo povećanje performansi motora je omogućilo spuštanje vremena potrebnog za ubrzanje do 100 km/h na svega 3,3 sekunde.





Najveća brzina obje verzije je elektronički ograničena na 250 km/h, no tu je AMG Driver paket koji ovo ograničenje podiže na 300 km/h. S druge strane, ovaj motor ima i svoju ekonomičnu stranu, odnosno odabirom načina rada prijenosa Comfort te između 1000 i 3250 o/min će se aktivirati sustav deaktivacije cilindara koji će ga učiniti 4-cilindričnim pogonskim strojem.

Inače, ovaj motor dolazi standardno uparen s 9-stupanjskim Speedshift MCT (Multi Clutch Technology) mjenjačem s ručicama na upravljaču. Kao više nema modela samo s pogonom na stražnje kotače, vrijedi spomenuti da je Mercedes ove modele standardno opremio s Drift Mode programom tijekom čije se aktivacije u Race modu, ako su isključeni ESP, a mjenjač u ručnom načinu rada, snaga i moment isporučuju isključivo na stražnju osovinu.





Dakako, pored navedenog AMG je dodatno unaprijedio ove modele s posebno dorađenim Air Body Control sustavom, novim ovjesom, mehaničkim stražnjim diferencijalom s blokadom, ESP sustavom s tri načina rada, ugradnjom elektromehaničkog progresivnog sportskog upravljača i sl. Također, tu su i snažnije kočnice koje dolaze s diskovima promjera 360 mm kod E63, odnosno 390 mm kod E63 S, a u ponudi su i opcijski carbon-karamički diskovi promjera 402 mm sprijeda i 360 otraga.

Na kraju dodajmo i kao će se ove AMG verzije od standardnih izvedbi E klase razlikovati novom maskom motora, novim branicima, proširenim lukovima blatobrana, jedinstvenim 19, odnosno 20-colnim naplacima, novim završecima ispušnih cijevi, novim aero paketom, posebno dorađenim interijerom i sl.

Početak prodaje ovog automobila na europskim tržištima je zakazan za ožujak iduće godine, a do kraja iste bi se limuzinama trebale pridružiti i njihove karavanske inačice.


 

Kopirati
Drag cursor here to close