Prozivanje za nerad

Mektić pozvao Tužiteljstvo: Izbacite rezultate i demantirajte me

AutoMoto / Flash | 29. 11. 2016. u 13:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je Kolegij ureda v. d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH uputio VSTV BiH i Vijeću ministara BiH reagiranje povodom medijskih istupa ministra sigurnosti Dragana Mektića, u kojem traži zaštitu neovisnosti institucije Tužiteljstva BiH. Mektić je danas povodom pisma organizirao press-konferenciju na kojoj je otvoreno govorio o radu Tužiteljstva BiH.

"Tužiteljstvo BiH se ne bavi onim čime se treba baviti, a zauzvrat troši veliki novac iz proračuna, novac građana ove države. Dobro je što su se oglasili, znak da postoje. Danima ih pozivam da se oglase, ali oni uporno šute. Ovo što su se oglasili može biti dobar znak", kazao je Mektić na početku svog obraćanja medijima.

On je pozvao glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH Gordanu Tadić u dijalošku emisiju u kojoj će odgovarati građanima zašto u Tužiteljstvu u BiH nema borbe protiv organiziranog kriminala.

"Otkad postoji Tužiteljstvo, nemaju ozbiljne presude kada je u pitanju korupcija. Ja Tužiteljstvo BiH prozivam zbog nerada, zato što ne rade. Kako ja napadam njihovu neovisnost, a oni ne polažu račune nikome, kao da smo ovce za šišanje", dodao je ministar sigurnosti BiH.

On je pozvao Tužiteljstvo BiH da odgovori zbog čega se predmet Pandora radi već treću godinu, šta je slučajevima Bobar banke, Milbauerom, Pavlović bankom.

"Ne mogu ništa da završe, a o roku neću da govorim. Što se mene tiče, imaju neovisnost koliko god hoće. Što me briga i ne zanima me njihova neovisnost. Oni utječu na mene ovakvim vrstama prijetnje da ja ne govorim o njihovom neradu. Oni nastoje da mene isprepadaju da ja ušutim o aferama, da ih ne otvaram i ne govorim o njima. Izađite i kažite da Mektić laže i da nije točno, da obmanjuje javnost. Izbacite rezultate i demantirajte me. Znam da im nije lako, ali dosta je više te politike, nerada, kalkulacija... Vi ste jedan stub u ovoj državi, radite, neovisni ste, ali ne možete od mene tražiti da ja ne govorim o neradu", poručio je Mektić.

Mektić tvrdi da se pojedini tužitelji pozivaju na razgovore u Tužiteljstvu BiH gdje ih se pita o njihovim vezama sa Mektićem i da li se sastaju sa ministrom sigurnosti.

"Tamo se sve urušilo, ništa ne funkcionira. Tamo Mektić nema više šta srušiti. Pohvaljujem Županijsko tužiteljstvo SŽ opet. Mi smo u SIPA-i došli u situaciju da radimo za Županijskog tužiteljstvo SŽ zato što imaju ozbiljne predmete. Ako je problem u nama, spreman sam da sjednemo i riješimo taj problem. Rekao sam županijskoj tužiteljici Dalidi Burzić da nas slobodno iskoriste da im pomognemo", kazao je mektić.

Za stanje u Tužiteljstvu BiH optužio je VSTV.

"Neka glavna tužiteljica kaže koliko ima tužitelja koji nisu podigli optužnicu. Ja vršim pritisak na njihov nerad, neefikasnost. Nisu svjesni njihove uloge, neodgovornosti i neophodnosti vladavine prava. Dobro je, postoje, oglasili su se. Ako Bog da, možda i bude nešto. Oni kao da žive u Švicarskoj. Ne znam što su napisali, ne mogu da govorim o njihovim 'tužibabama'. Oni rade neke kontraobavještajne poslove. Tako je radio Goran Salihović. Kanite se tih poslova, imaju institucije koje se bave time", kazao je Mektić.

Mektić je kazao da korupcije i kriminala ima u prvosudnim institucijama i da su to nesporne činjenice.

"Uzmite sutkinju Azru Miletić, posljednja dva glavna tužitelja Tužiteljstva BiH, sutkinju Lejlu Fazlagić koja je u bjegu i za njom je rapisana potjernica. Ovdje je problem dobrim dijelom korupcija unutar pravosuđa", kazao je Mektić na današnjoj press-konferenciji koju je organizirao povodom reagiranja Kolegija ureda v. d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Naime, iz ove institucije jutros je na adresu VSTV-a BiH i Vijeća ministara BiH upućeno reagiranje povodom medijskih istupa ministra sigurnosti Dragana Mektića u kojem traže, kako su naveli, zaštitu neovisnosti institucije Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close