servis

Mazda povlači 42.000 vozila zbog pauka

AutoMoto / Flash | 07. 04. 2014. u 09:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mazda je još 2011. bila prinuđena pozvati vlasnike 52.000 automobila u SAD da dovezu svoja vozila na izvanredni servis nakon što je utvrđeno da su paukove mreže začepile ventilacijske otvore, što je uzrokovalo problem s rezervoarom za gorivo. Japanski proizvođač vjerovao je da se u međuvremenu riješio ove napasti, ali izgleda da su se pauci vratili.

Američka Nacionalna agencija za sigurnost prometa (NHTSA) objavila je da japanski proizvođač ovog puta povlači oko 42.000 primjeraka modela Mazda6 koji su proizvedeni između rujna 2009. i svibnja 2011. godine. Svi automobili opremljeni su 2.5 litarskim benzinskim motorom.

Utvrđeno je da pauci imaju običaj zavlačiti u ventilacijske otvore rezervoara za gorivo i blokirati ih svojim mrežama zbog čega dolazi do povećanja pritiska u rezervoaru, prenosi B92.

Ako se to dogodi, sustav koji ima zadatak da odvodi isparenja iz rezervoara može izazvati dodatni pritisak, pa čak i naprsline na rezervoaru, što bi dovelo do curenja goriva i povećalo rizik od požara, kaže se u priopćenju NHTSA.

Mazda je isti problem koji se javio 2011. pokušala riješiti instaliranjem specijalnih opruga koje trebaju spriječiti pauke da se zavlače u ventilacijske cijevi. Međutim, i nakon ove intervencije, dogodilo se devet novih slučajeva oštećenja rezervoara.

Ovoga puta Mazdini inženjeri pokušat će problem riješiti softverskim izmjenama koje bi spriječile oštećenje rezervoara čak iako se dogodi da pauci začepe ventilacijske cijevi.

Problem s paucima, podsjeća B92, imao je još jedan japanski proizvođač u SAD. Toyota je 2013. pozvala vlasnike 870.000 vozila da dovezu svoje automobile na servis, zbog problema sa sustavom za klimatizaciju koji može izazvati aktiviranje zračnih jastuka. Kao glavni uzrok Toyota je navela formiranje paukovih mreža u kanalima klima uređaja.

Kopirati
Drag cursor here to close